Guvernatorul BNR: Listarea companiilor de stat reprezintă un mare pas înainte

Listarea companiilor româneşti de stat reprezintă un mare pas înainte în ceea ce priveşte maniera în care vor funcţiona, pentru că vor trebui să dea socoteală, a afirmat, joi (23 februarie 2012), într-o conferinţă pe teme economice, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Cine sunt aceste companii (de stat, n.r.), ce potenţial de profit au, cine asigură managementul acestora? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important în dezvoltarea economiei româneşti pe principii sănătoase. Aceste companii vor trebui să dea seama. Este un mare pas înainte în maniera în care vor funcţiona întreprinderile de stat. Problema este ca ele să aibă şi responsabilitate publică, aşa cum unele au deja”, a menţionat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa, în timp ce, la ora actuală, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a ţării o reprezintă piaţa de capital, fără să fie neglijată absorbţia de fonduri europene.

În 2012 vor fi listate pachete de 15% prin ofertă publică secundară pentru companiile Transelectrica, Transgaz, Romgaz, un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, precum şi pachete de 10% din acţiuni ale companiilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, prin ofertă publică iniţială.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.