Ilie Şerbănescu, despre profitul record al Petrom: Când ai monopol, poţi să faci ce vrei

1

– În plină criză, Petrom şi grupul austriac OMV, cel care deţine pachetul majoritar la compania românească au făcut un profit uriaş. Petrom a avut practic cel mai mare câştig din ultimele decade pentru o companie românească, având în 2011 un profit de aproape 900 de milioane de euro, în creştere cu 72 de procente. Astfel, Petrom a adus jumătate din cele două miliarde şi jumătate de euro câştigate anul trecut de austriecii de la OMV, anunţă RFI

După vânzări fără precedent, de 5,3 miliarde de euro, profitul operaţional al Petrom, deci cel de dinainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor, s-a cifrat la peste un miliard de euro.

La acesta au contribuit mai multe elemente, în special creşterea cu 40% a preţului mediu al petrolului Brent în 2011, comparativ cu 2010. Şi producţia de petrol şi gaze naturale a crescut anul trecut cu un procent, în timp ce vânzările de gaze şi energie au crescut în 2011 cu 18 procente, până la peste 855 de milioane de euro.

„Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţională remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei”, spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe într-un comunicat.

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune însă la RFI că profitul nu e rezultatul unei conduceri admirabile, ci a monopolului deţinut de companie.

„Nu trebuie să aibă management bun. În cazul monopolurilor nu trebuie să fi nici prea deştept, nici prea bun, nici prea formidabil manager… Dacă ai monopolul, faci ce vrei, exact ce face OMV în România. A primit monopolul de la statul român şi-l foloseşte în scopuri de profit. Nu e vorba de a exploata oportunităţi de piaţă, de a avea abilităţi manageriale… Nu. Pur şi simplu, doar responsabilitate şi restul ţi-l aduce monopolul, care aduce bani şi-n criză. Creşte preţul, pentru că-i permite monopolul, chiar în condiţiile în care scade consumul şi cererea. Scurt pe doi„, declară Ilie Şerbănescu.

Cât despre amenda aplicată de Consiliul Concurenţei  în urma unei investigaţii cu privire la încălcarea reglementărilor privind concurenţa, analistul economic Ilie Şerbănescu  crede că este „o perdea de fum”.

„În cazul în care Consiliul Concurenţei dorea într-adevăr să penalizeze acest cartel, se referea la cartelul zilnic care există şi care funcţionează zilnic, zilnic, zilnic… Ei, cum să spun, fac ce vor aici, pentru că statul român nu le dă peste mână. Ia să-i retragă însă licenţa, să vedeţi cum s-ar conforma şi asta nu în favoarea statului român, în favoarea consumatorilor!„, spune Şerbănescu.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Clau spune

    Un adevarat roman. Ce pacat ca sunt din ce in ce mai putini astefel de oamnei in Romania. Stima pentru dl. Serbanescu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.