Moody’s ar putea retrograda ratingurilor diviziilor din Europa de Est ale Societe Generale, Erste şi Raiffeisen

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, riscul de creditare pentru subsidiarele a şapte bănci din Europa de Est „reflectând consecinţele potenţial negative de pe urma slăbirii solvabilităţii la nivelul băncilor mamă, ceea ce afectează soliditatea financiară a subsidiarelor, ţinând cont de legăturile strânse dintre ele”, transmite Bloomberg.

Decizia vine după ce Moody”s a anunţat în 15 februarie acţiuni de rating care afectează 114 instituţii financiare din 16 state europene.

„Astfel de legături includ riscul ca subsidiarele să se confrunte cu presiuni asupra capitalului lor din partea băncilor mamă sau să-şi asume mai multe riscuri în scopul majorării profiturilor”, se arată în analiza Moody’s.

Agenţia avertizează că ar putea revizui în scădere ratingurilor subsidiarelor Erste din România (Banca Comercială Română) şi Cehia, al subsidiarelor Societe Generale SA şi Raiffeisen Bank International din România şi Slovacia, a subsidiarei Banco Comercial Portugues din Polonia şi a subsidiarei KBC Groep din cehia.

Citeste si:  Scutirea de impozit a profitului reinvestit în echipamente tehnologice, aprobată de Camera Deputaţilor

Ratingurile pentru depozitele şi datoriile a 21 de subsidiare din Europa de Est şi a altor 14 unităţi ale băncilor din Europa Occidentală sunt de asemenea plasate sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, a anunţat Moody”s.

În 15 februarie Moody’s a anunţat acţiuni de rating care afectează 114 instituţii financiare din 16 state europene. Acţiunea reflectă presiunile combinate din impactul prelungit al crizei din zona euro, care face mediul operaţional foarte dificil pentru băncile europene, deteriorarea solvabilităţii care a dus la ajustarea a nouă ratinguri suverane în 13 februarie şi, pe termen lung, dificultăţile substanţiale cu care se confruntă instituţiile financiare cu activităţi semnificative pe piaţa de capital.

Citeste si:  Raiffeisen amendată pentru concurenţă neloială

Deşi există factori care să atenueze aceste dificultăţi, cum ar fi sprijinul multor guverne pentru sistemele bancare şi politicile monetare adecvate, aceşti factori sunt eclipsaţi de presiunile menţionate anterior, apreciază Moody’s.

Ratingurile datoriei garantate de guvern au fost revizuite în scădere pentru acele bănci din Portugalia, Slovenia şi Spania al căror calificativ este acum la acelaşi nivel sau sub nivelul ratingurilor suverane ale ţărilor respective.

Ratingurile datoriei garantate de guvern au fost plasate sub revizuire pentru o posibilă retrogradare pentru acele bănci din Portugalia şi Spania a căror ratinguri pentru datoriile negarantate sunt în prezent mai ridicate decât ratingurile datoriei guvernamentale.

Perspectiva ratingului datoriei garantate a oricărei bănci din Franţa, Austria sau Marea Britanie a fost revizuită în scădere, de la stabilă la negativă.

Citeste si:  Actorul Hugh Grant, tată al unei fetiţe

Ratingurile instituţiilor financiare legate de guvern din Franţa, Italia, Slovenia şi Spania, ale căror ratinguri sunt sprijinite de ratingurile suverane, au fost retrogradate în cazul instituţiilor din Italia, Slovenia şi Spania iar perspectiva a fost schimbată la negativă în cazul instituţiilor din Franţa.

Instituţiile financiare afectate de anunţul Moody’s sunt în Austria (8), Belgia (1), Danemarca (8), Finlanda (1), Franţa (10 bănci, printre care BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, Natixis), Germania (7 printre care Deutsche Bank şi Commerzbank), Italia (24, inclusiv UniCredit), Luxemburg (1), Olanda (6, inclusiv ING), Norvegia (1), Portugalia (6), Slovenia (4), Spania (21, inclusiv Santander), Suedia (5), Elveţia (2), Marea Britanie (9, printre care Royal Bank of Scotland şi HSBC).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close