EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Mugur Isărescu: România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani

România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa, în timp ce, la ora actuală, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a ţării o reprezintă piaţa de capital, fără să fie neglijată absorbţia de fonduri europene, a declarat, joi (23 februarie 2012), într-o conferinţă pe teme economice, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa. După opt ani de creştere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piaţă, poate a fost un pic accentuat. După inundaţia de bani, am evitat ieşiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit. Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat.”

„Intrările de capital s-au mişcorat de şapte ori între 2010 şi 2011. Această variaţie ne-a creat probleme. Am avut şi marea dezamăgire să constatăm că acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbţie a fondurilor europene. Sperăm ca, anul acesta, să aducă ceva mai multe fonduri europene, dar în acest condiţii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativă”, a afirmat Isărescu.

Oficialul BNR a adăugat că la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finanţarea prin bursă, considerată „o fereastră mare de oportunitate”.

„La nivel macro este important să spunem că avem nevoie de finanţare prin bursă. Vă reamintesc că, ulterior declanşării crizei financiare mondiale, fluxul intrărilor de capital din România s-a diminuat foarte mult. Această alternativă pare să fie piaţa de capital din România, dat fiind şi situaţia de pe plan extern. Nu pledez aici pentru o mişcare brutală în sus, dar de multe ori a te grăbi încet este o treabă bună. Avem o fereastră mare de oportunitate să reclădim, în adevăratul sens al cuvântului, piaţa de capital din România„, a explicat guvernatorul BNR.

Citește și
3 Comentarii
 1. Clau spune

  Desteptul lui peste, omul FMI in fruntea BNR de 22 ani vine sa dea lectii constant dupa ce a devalorizat Romania cu 4 zerouri 0000 iar dupa ce sa vandut ce era mai impotant prin tara pe nimic le-a taiat jos.

 2. IETE-TE SI LA ASTA spune

  Bine-ar fi ca Romania sa-se inunde de datoria Germaniei naziste catre tara; sa vezi coane Isarescule ce bine-ar fi. Cineva tine dosare in culise, s-au luat spagi imense personale de la statul german a.i. aceasta afacere sa nu iasa la suprafata. Ceva asemanator e si in cazul Greciei, dar sa vedeti scumpuletule ca acestia(grecii) vor ‘stoarce’ banii de la nemti. IN ROMANIA SUNT PRIMORDIALE PROSPERITATEA PERSONALA DECAT INTERESUL STATULUI(ROMAN IN ACEST CAZ); IAR ASTA SE FACE FARA CA ‘INCULPATII’ SA GANDEASCA LA SECURITATEA NATIONALA!

 3. Romanian Citizen spune

  Pianist sau contrist.
  Asa crede ca Romanii si Romania a intrat in UE ca sa-si bata joc de noi?
  De de nu povesteste cum a crescut nivelul de trai in Romania in cei 22 de mare democratie si acum la intrarea in UE.Ne tot sperie cu Bau-Bau adica cu ciza.Oare cine a provovat-o?
  La cheltuieli suntem primii dar nu si la management?
  E asa de greu sa te desprinzi de vechile metehne?
  Nu este forever in aceasta functie poate sa mai lase si pe altii mai tineri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata