EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Sever Voinescu: România este astăzi o economie stabilă într-un context european instabil

0
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, joi (23 februarie 2012), într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că România este stabilă din punct de vedere economic şi că este nevoie ca această creştere economică înregistrată de România în 2011 să se traducă în nivelul de trai al cetăţenilor, însă despre creşteri de pensii şi salarii se poate vorbi doar dacă acestea nu vor afecta echilibrul macroeconomic al ţării.

„Anul 2011 s-a încheiat cu o creştere economică peste aşteptări. România a crescut economic cu 2,5% aproape în 2011, cifrele sunt aproape finalizate, asta înseamnă mai mult decât ne-am aşteptat la începutul lui 2011, când se preconiza o creştere de 1,5%. Asta înseamnă că acesta este primul an din aceşti ani nenorociţi ai crizei în care România creşte din punct de vedere economic. (…)

Prioritatea acţiunii Guvernului este, pe de o parte menţinerea aceste stabilităţi într-un context economic foarte dificil, şi traducerea acestei macrostabilităţi în privinţa creşterii nivelului de trai pentru fiecare cetăţean. Aceste cifre au relevanţă pentru cetăţean şi pentru cei cărora politicile noastre li se adresează numai în măsura în care ei simt în nivelul lor de trai că România este o ţară prosperă. E limpede că trebui să trecem deja la politicile care să ducă la acest lucru”, a afirmat Voinescu.

Subliniind că PDL a plătit şi plăteşte „un preţ politic evident” pentru măsurile pe care le-a luat în 2010 şi în 2011, liderul democrat-liberal a arătat că acum, ca urmare a acestora, „România este astăzi o economie stabilă într-un context european instabil”.

Referindu-se la eventuale creşteri ale pensiilor şi salariilor, Sever Voinescu a subliniat că astfel de măsuri vor fi luate cu două condiţii.

„Trebuie să facem ca aceste bune cifre macroeconomice să translateze în buzunarul cetăţeanului şi lucrul ăsta vrem să îl facem.

Nu există niciun partid pe lumea asta care să nu vrea să mărească pensii, care să nu vrea să mărească salarii şi aşa mai departe. Evident că vrem să o facem. Dar spre deosebire de celelalte partide din România, care perindându-se la guvernare au făcut-o într-un mod inconştient, noi o facem gândindu-ne că ceea ce mărim trebuie să fie sustenabil.

Pe mine nu mă încălzeşte deloc ca partid să măresc astăzi salariile şi următorul Guvern peste trei luni să fie nevoit să le taie din nou. Asta este dezastruos pentru România şi tot ceea ce noi vom mări o vom face sub două condiţii: dacă stabilitatea macroeconomică nu este pusă în pericol de această cheltuială în plus. Am plătit un preţ mult prea mare pentru măsurile pe care le-am luat să ajungem la aceste cifre macroeconomice ca acum să le stricăm printr-un gest inconştient.

Vom face asta doar dacă acest echilibru se menţine şi doar dacă există perspectiva nealterată a unei creşteri economice în anul care vine. De lucrul ăsta ne vom da seama doar după primul trimestru”, a explicat liderul PDL.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.