10 locuri unice în lume – GALERIE FOTO

Din zonele deşertice cele mai fierbinţi până la munţii cei mai înzăpeziţi (cum sunt culmile Munţilor Rainier), lumea poate fi considerată un spaţiu al nenumăratelor splendori. Unele dintre ele sunt unice, cu peisaje de negăsit în alte locuri de pe planetă.

Live Science a realizat o galerie cu o parte dintre aceste locuri uluitoare. Să înceapă explorarea!

 

1.      Locul în care norii se rostogolesc

Această formaţiune rară de nori tubulari apare cu regularitate într-un singur loc de pe Pământ: Golful Carpentaria din Nordul Australiei.

Aici, aceste formaţiuni noroase se formează în special în lunile de toamnă. Fenomenul are chiar un nume cu totul deosebit – Morning Glory Cloud (Splendoarea Dimineţii). În alte păţi ale lumii, aceşti nori tubulari apar foarte rar, iar fenomenul este asociat cu brizele marine şi, uneori,  cu furtunile puternice.

 

2.      Locul unde zăpada este ascuţită şi sticloasă

Aceste formaţiuni ascuţite de zăpadă par extrem de ameninţătoare, dând impresia de peisaj deloc prietenos. Formaţiunile poartă numele de „penitentes” şi pot fi văzute doar în Anzii de Chilieni şi din Argentina, la altitudini mai mari de 4000 de metri.

Au fost numite „penitentes” după numele pălăriilor ascuţite purtate de oamenii din zonă, care fac penitenţă pentru păcatele lor, conform tradiţiilor creştine. Cele mai înalte penitentes pot ajunge chiar şi până la 4 metri înălţime.

 

3.      Locul unde lacurile explodează

Pentru a vedea un lac care te poate ucide, fără ca măcar să intri în apă, vizitaţi Africa. În Camerun şi la graniţa dintre Rwanda şi Congo există trei lacuri cu potenţial mortal: Nyos, Monoun şi Kivu, toate trei lacuri vulcanice. Magma de sub scoarţă degajă dioxid de carbon în lacuri, rezultând pe fundul acestora un strat gros ce conţine dioxid de carbon în cantităţi mari.

În 1984, Lacul Monoun a explodat brusc, eliberând cantităţi mari de apă şi un nor de dioxid de carbon. 37 de oameni care trăiau în apropierea lacului au murit asfixiaţi de norul de CO2. Moartea lor a fost un mister timp de doi ani, până când lacul Nyos a explodat la rândul său, ucigând 1.700 de oameni din aceeaşi cauză – emisii majore de dioxid de carbon.

În lacurile Nyos şi Monoun au fost instalate conducte de ventilaţie în încercarea de a elibera progresiv dioxidul de carbon şi pentru a preveni viitoare dezastre. Lacul Kivu, care nu a erupt niciodată, nu este ventilat, însă companiile locale extrag metan din lac, pentru a genera energie electrică.

 

Citeste continuarea…

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
6 Comentarii
 1. Mihaela spune

  salut.
  prima fotografie,unde ai scris ca este in muntii Rainier, din pacate nu e corect,pentru ca aceasta se afla in California, o portiune din statul Nevada, adica parcul se numeste „Death Valley National Park” si are 14,000 km2.

 2. Călin T. spune

  E interesantă traducerea numelui norilor tubulari de la 1, dar nu cred că e foarte precisă: http://goo.gl/Wncw

 3. Mihaela I. spune

  Informatile privind Islanda sunt foarte putin corecte, in primul rand zona nu se numeste Rift Reyjianes, ci in general Reykjanes, reykja inseamna fum (de la lava), numele portiunii de granita dintre placile tectonice in Islanda e Álfagjá rift valley… iar formatiile ce se pot observa de obicei doar sub apa se gasesc defapt in zona Mývatn, mai la N-E, locul cel mai faimos fiind Dimmuborgir („Orasul intunecat”), in zona Reykjanes se pot observa multe fenomene vulcanice dar nu si stalpii de lava.

 4. Petre Andreea spune

  SUPER

 5. Andreea spune

  Imi place ce s-a scris aici.Chiar si pozele sunt reusite!

 6. Gavrilas Steliam spune

  Dar de pestera Focul Viu din muntii Apuseni ati auzit. Am poze superbe care se pot face doar o data pe an daca nu sunt nori pe cer. Numai in data de 23 august razele soarelui cad la baza ghetarului si se pot face poze excelente. La inceput ghetarul seamana cu un foc ce creste si se intensifica si dupa un minut doua cu o racheta gata de lansare. fenomenul dureaza doar cateva minute.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.