Ascultarea telefoanelor, motiv de blocare a accesului la justiţie

– Instanţele din Neamţ refuză să îi precizeze lui Jănel Iosub dacă telefoanele i-au fost interceptate sau nu prin chichiţe procedurale abordate fără imparţialitate, ceea ce îl face pe pietrean să considere că îi este blocat accesul la justiţie.

După ce a avut mai multe ieşiri publice, pe un post central de televiziune şi prin publicarea unor cărţi, în care a acuzat mai multe persoane de fapte de corupţie, Jănel Iosub, din Piatra Neamţ, a avut bănuiala că telefoanele sale îi sunt interceptate.

Din acest motiv, în 2011, a solicitat Judecătoriei Piatra Neamţ, printr-o adresă în care era invocată Legea accesului la informaţii publice şi care a fost înmânată grefierei şefe, să i se comunice dacă pe numele lui a fost emis vreun mandat de interceptare telefonică, pentru cele două numere de telefon pe care le folosea, direct sau prin extinderea de mandat emis iniţial pe numele altor persoane.

Pentru a nu exista motiv de confuzie, el a precizat toate „organele“ care ar fi putut solicita emiterea unui astfel de mandat: SRI, SIPI, DGIPI, DGA. „Răspunsul pe care l-am primit la această solicitare a fost echivoc, adică nu spunea nici că am fost ascultat, nici că nu am fost ascultat“, a precizat Jănel Iosub.

„Nu am fost cercetat penal niciodată şi nu mi s-a comunicat niciodată că ar fi fost întocmite pe numele meu acte premergătoare unei cercetări penale. Ceea ce înseamnă că nu a existat motiv să mi se asculte telefoanele şi, deci, răspunsul Judecătoriei ar fi trebuit să fie simplu. Dacă, însă, au existat interceptări telefonice, e foarte posibil ca acestea să fie ilegale“, a mai spus Jănel Iosub.
Suspendarea judecăţii cu ignorarea unor evidenţe

Pentru a primi un răspuns fără echivoc, pietreanul a chemat Judecătoria la judecata Tribunalului Neamţ, cerând să fie obligată să îi comunice, prin „da“ sau „nu“, dacă i-au fost monitorizate telefoanele. Astfel, pe rolul Tribunalului a fost înregistrat dosarul numărul 5363/103/2011, cu obiectul „comunicare informaţii de interes public (Legea Nr.544/2001)“ şi materia juridică „contencios administrativ şi fiscal“.

„Este singura cale legală prin care puteam solicita Judecătoriei să revină asupra răspunsului emis într-o formulare care nu a mulţumit reclamantul“, a precizat avocatul Gheorghe Adrian Popa.

Dosarul de la Tribunal a fost plimbat mai întâi între două secţii, după care judecarea lui a fost blocată, prin suspendare. „După o tergiversare care m-a ţinut în loc timp de o lună, la 9 februarie instanţa a dispus suspendarea cauzei cu motivul că au lipsit părţile de la cel de-al doilea termen de judecată. Însă judecarea în lipsă este un drept procedural al oricărui justiţiabil, iar eu am cerut în scris acest lucru, pentru că nu pot lipsi de la serviciu“, a declarat Jănel Iosub.

„Instanţa invocă articolul 242, alineatul 1, punctul 2 din Codul de procedură civilă, însă nu ia în considerare faptul că la acelaşi articol, dar la alineatul 2, se stipulează că «pricina se judecă dacă reclamantul sau pârâtul a cerut în scris judecarea în lipsă», mai precizează avocatul Popa.

Recurs imposibil

Suspendarea dosarului nu este singurul lucru care îl nemulţumeşte din nou pe cel care a cerut doar un răspuns simplu în legătură cu interceptarea telefoanelor lui. Pentru moment, atacarea deciziei Tribunalului nici nu poate fi atacată.

„Vreau să fac recurs împotriva acestei suspendări la Curtea de Apel Bacău, dar nici după 16 zile de la pronunţarea suspendării nu a fost redactată încheierea de şedinţă cu motivarea soluţiei, din care cauză aceasta nu mi-a fost comunicată, ceea ce face imposibilă redactarea recursului“, a declarat Jănel Iosub.

„Deoarece procedura civilă nu prevede un termen pentru motivarea încheierii şi, deci, nici sancţiuni, instanţa poate să treneze foarte mult un astfel de dosar“, a precizat Gheorghe Adrian Popa.

Toate acestea adăugate pe fondul altor nemulţumiri legate de prestaţia instanţelor în cazul său îl determină pe Jănel Iosub să considere că este prins în maşinaţiunile unui grup de interese, care îi îngrădesc accesul la justiţie.

„Consider că astfel îmi este blocat dreptul la un proces echitabil, accesul la justiţie, pentru că nu am acces la dosar să obţin copii după documentele necesare recursului. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru îl găsesc în rolul de avertizor public pe care mi l-am asumat prin denunţarea unor fapte de corupţie, inclusiv din partea unor magistraţi, poliţişti, funcţionari publici şi politicieni. În acest context, cred că are dreptate ambasadoarea Olandei la Bucureşti când afirmă că România nu este un stat de drept“, a încheiat Jănel Iosub.

Citește și
6 Comentarii
 1. justitiarul nemtean spune

  In judetul Neamt magistratii au pus monopol pe institutiile statului, acestia fiind vehilii regimului comunist condus de „stapanul” Pinalty!! Cine sa mai judece cu celeritate dosarele, atata timp cat toti isi substituie functia si pregatirea scolara baronilor locali?! D.N.A, D.I.I.C.O.T, PARCHETE, POLITIE si alte institutii abilitate, nu mai exista de mult timp si de aeea banditii au ajuns sa faca legea in ROMANIA!!

 2. JUSTITIARUL NEMTEAN spune

  JOS MAFIOTII DIN MAGISTRATURA, VEHILII LUI PINALTY, OBEDIENTII SI SLUGILE REGIMULUI COMUNIST AL ESALONULUI DOI!!CSM-ul,D.N.A-ul si DIICOT-ul dorm in papuci pe banii nostri! Acestia sunt MENTORII GRUPARILOR DE CRIMA ORGANIZATA!

 3. avocat spune

  Acesti criminali, intitulati magistrati distrug sistemul de drept creat cu atata suferinta de catre jurisconsultii romani. RUSINE!!! MAGISTRATURA ESTE IMPOTRIVA STATULUI DE DREPT

 4. irina spune

  Intradevar justitia este corupta dar e jenant ca un om ca iosub janel sa candideze la consiliul local.O persoana care are ca studii o scoala profesionala cum poate fi consilier????chiar asa ajungem ???? ca toti borfasii si prostii sa decida soarta atator oameni ??? daca va ajunge consilier inseamna ca ne meritam soarta si nu ar trebui sa ne mai plangem de nemultumirile pa care le avem .

 5. JUSTITIARUL NEMTEAN spune

  De ce nu iesi irina-centurista sa candidezi la vreo functie publica, deoarece nu te opreste nimeni! Numai sa nu ragai ca impanzesti un iz de branza de la baia-comunala, iz care-l porti in gurita aia mica de paracioasa ce esti! Nu stiam ca cineva care candideaza trebuie sa aiba diplome cumparate, chipurile cu studii superioare! Gata, hai mars la produs pe centura, ca te mardesc pestii tai!

 6. Nelu spune

  Acest individ care se crede si JUSTITIARUL NEMTEAN este un individ bolnav psihic care freaca toata ziua menta in curtea ambulantei si se ocupa numai de reclamatii. este tinichigiu dar toate ambulantele sunt reparate la service-uri autorizate, deci nu are obiect de activitate. nu stiu de ce mai este tinut la ambulanta neamt. este un reclamangiu notoriu care a pierdut toate procesele cu cei pe care ia jicnit nejustificat. un analfabet cu limbaj de satra cere nu poate aparea decat la otv.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.