Cel mai banal aliment s-a scumpit exagerat. Iarna grea şi sistarea importurilor au dublat preţurile în unele oraşe

0

– In magazine sunt oua mai putine si mai scumpe. De la inceputul anului, preturile au crescut de trei ori. Mai intai, pentru ca nu mai importam de la polonezi. Nu si-au modernizat fermele, iar produsul finit, adica „oul stresat”, a primit interdictie. Apoi, transporturile ingreunate si cheltuielile mari cu incalzirea in baterii i-au facut pe furnizori sa ceara mai mult. Si cum unii comercianti nu s-au inteles inca la pret, rafturile sunt goale.

In ianuarie a fost sistat importul de oua ieftine poloneze. Cantitatea de marfa de pe piata noastra a scazut cu o treime, iar furnizorii romani si-au permis o scumpire de 10 la suta, de la 0,45 la 0,50 lei.

Acum o luna, a inceput sa scada si productia ganilor noastre. Asadar, mai putina marfa, la fel de multi clienti si, in plus, costuri crescute pentru incalzirea halelor. Iar oul s-a mai scumpit in februarie cu inca 10 procente.

Lovitura finala a fost saptamana trecuta, cand au aparut si drumurile blocate si cheltuielile duble pentru transport.

In plus, in aceste zile furnizorii si beneficiarii isi renegociaza contractele, sperand la un plus de inca 5 la suta. Pana la asezarea pretului, efectele se vad la raion.  Dincolo de piata, au aparut si scumpiri exagerate. La Iasi, unele magazine au ajuns sa vanda cu 1 leu 20 bucata, scrie Incont.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.