Lucrările reţelei de gaze din Sighetu Marmaţiei, necorespunzătoare, potrivit preşedintelui CJ

0
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat, vineri (24 februare 2012), că din primele verificări efectuate pe magistrala de gaze a municipiului Sighetu Marmaţiei, specialiştii au identificat cel puţin 10 greşeli tehnice.

Preşedintele CJ Maramureş, care a deţinut în urmă cu câţiva ani şi funcţia de director al Distrigaz Baia Mare, ulterior E-On Gaz, consideră că în lucrările şi montajul conductelor nu au fost respectate normele prevăzute în domeniu, legiferate în termeni precişi deoarece este vorba de securitatea transportului de gaze naturale, dar şi a cetăţenilor.

„În ultimele zile de verificări în teren, specialiştii au constat cel puţin 10 defecţiuni la sistemul de livrare a gazelor naturale. Defecţiunile descoperite nu reprezintă un risc major, însă trebuie urgent remediate. Nu mi-e frică de reţea, ci de cel care intervine pentru că se vede că nu au personal calificat (Berg Sistem Gaz – n.r.). Dacă nu ar fi primit sprijin de specialitate din partea E-On Gaz, Transgaz şi INSEMEX nu s-ar fi descurcat. Angajaţii firmei sunt depăşiţi de situaţie”, a spus Mircea Man.

Preşedintele CJ Maramureş a precizat că exista riscul producerii şi a unei a treia deflagraţii dacă în sprijinul celor de la Berg Sistem Gaz n-ar fi intervenit personal specializat.

„Oamenii de la Berg Sistem Gaz nu deţineau utilaje de săpat, detectoare şi alte echipamente specifice muncii de acest gen. Dacă n-ar fi ajuns în timp real echipele E-On Gaz şi Transgaz se mai putea produce o altă deflagraţie. Deja se descoperiseră, miercuri, noi scurgeri de gaze în apropierea unor case situate în apropierea locului unde a avut loc explozia şi pe strada pe care se află Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului”, a spus Mircea Man.

Preşedintele CJ Maramureş a declarat că va solicita în mod oficial ANRENE să retragă autorizaţia de funcţionare a Berg Sistem Gaz, dar să şi explice public cum o firmă cu trei angajaţi poate obţine autorizare în executarea unei asemenea lucrări punând în pericol viaţa cetăţenilor.

Reprezentanţii Berg Sistem Gaz, precum şi avocatul acestora au refuzat să comenteze declaraţiile preşedintelui CJ Maramureş.

Deocamdată, specialiştii desemnaţi să verifice magistrală de gaze naturale din municipiul Sighetu Marmaţiei nu şi-au dat acordul pentru reconectare zonei afectate de explozie la reţeaua electrică şi gaze. Utilităţile – gaz şi electricitate – au fost întrerupte în urma producerii exploziilor din noaptea de sâmbătă spre duminică, accident care a provocat 17 victime umane.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.