Poveşti şi legende adunate din călătorii: Legenda Panaghiei din Ceahlău

– Nu există la noi în ţară munte mai cântat de poeţi şi mai înţesat de poveşti decât Ceahlăul. Legenda Dochiei, Panaghiei, Pietrii Teiului, Stanilelor, Vârful Toaca, Pietrei Ciobanului sunt doar câteva dintre frumoasele poveşti cu care ne întâmpină bătrânii de la poalele muntelui Ceahlău.

 

Dacă urci pe Ceahlău urmând traseul marcat cu bandă roşie, care pleacă de la Cabana Fântânele – Piatra Lata – Panaghia – sub vârful Toaca până la Cabana Dochia vei întâlni, după ce treci de Pietrele lui Baciu, o stâncă impunatoare, Stânca Panaghia. 

Cea mai frumoasă poveste despre Panaghia ne-o dăruieşte pasionatul cronicar al Munţilor Neamţului, Calistrat Hogaş, probabil auzită de către acesta prin peregrinările sale prin aceşti munţi:

Panaghia se pare că n-a fost totdeauna o stâncă de piatră rece, fără inimă şi suflet. Panaghia era o fată frumoasă. Se zice că ursitoarele, când au dăruit-o la naştere, una a luat întuneric din întunericul cel mai nepătruns al unei nopţi fără de lună, adânc din adâncul mărilor fără de fund, foc şi lumină din lumina şi focul luceferilor celor mai strălucitori, duioşie şi blândeţe din ochii îngerilor ce stau la dreapta lui Dumnezeu şi le-a pus toate în privirile ei; alta a rupt crinilor frăgezimea şi albeaţa, iar trandafirilor rumeneala lor şi le-a pus pe faţa ei; a treia a tors din caierul de neguri fire subţiri de umbră neprihănită şi i-a pus pe cap ca podoabă de păr negru şi bogat; iar Dumnezeu a rupt din inima şi sufletul său părticica cea mai aleasă şi i-a dat-o Panaghiei suflet şi inimă.

Citeste si:  Pentru tine, cum arată “dinţii perfecţi”?

Şi, pentru ca să nu fie pângărită de priviri muritoare, au dus-o ursitoarele pe înălţimile cele mai de sus ale Ceahlăului, dincolo de împărăţia norilor şi au aşezat-o în peştera pustnicului Ghedeon; şi albinele din Sihăstrii au hrănit-o cu mierea lor, iar nopţile senine au scăldat-o în rouă de flori mirositoare. Şi Panaghia a crescut mare şi s-a făcut fată frumoasă, dar frumoasă cum numai poveştile îşi pot închipui.

Şi din înălţimile cele mai de pe urmă ale cerului, Soarele a văzut-o şi, de pe culmile cele mai de sus ale pământului, Panaghia a văzut pe Soare. Şi amândoi s-au îndrăgostit: şi ceasuri întregi se oprea soarele din calea lui în răscrucile cerurilor ca s-o privească, înfăşurând-o în razele sale.

Şi până într-atâta s-a mărit ziua şi noaptea aşa de tare s-a micşorat, că, mai pe ce să-şi dea amurgul mâna cu zorile (…). Şi s-a tânguit noaptea lui Dumnezeu şi Dumnezeu s-a mâniat şi a pedepsit pe Soare să nu mai răsară de acum înainte decât îmbrobodit de neguri, spre a nu mai ispiti cu farmecul tinereţii sale sufletele slabe ale muritorilor şi nici să mai zădărnicească, după voia patimilor lui, cereştile şi neclintitele întocmiri de veacuri ale mâinilor sale.

Citeste si:  Universităţile bucureştene organizează a doua sesiune de admitere

Şi s-a împlinit porunca lui Dumnezeu, iar Panaghia n-a mai văzut, de aici înainte, pe Soare în puterea tinereţii şi în floarea cereştii lui frumuseţi. Jalea şi aleanul a cuprins sufletul şi inima ei şi, zile întregi şi nopţi întregi, fără de somn, lacrimile nu i se mai uscau de pe obraji. Şi de la o vreme i s-a făcut lui Dumnezeu milă de ea şi a trimis poruncă răsăritului şi apusului să mâne în grabă pe cele mai uşoare şi mai dulci dintre vânturile lor spre culmile înalte ale Ceahlăului şi spre codrii ce umplu, ca o negură, prăpăstiile lui adânci.

Şi deodată glasuri dumnezeieşti se urcară din văi până la Panaghia şi-i îmbătară auzul, îi atinseră faţa şi-i uscară lacrimile (…). Erau şoaptele vântului cu frunzele, erau adierile răsăritului şi ale apusului, ce veneau încărcate de miesmele depărtate ale câmpiilor înflorite…

Citeste si:  Cum au mers afacerile editorilor de presă scrisă din Neamţ

Dar Panaghia nu mai putea trai fara Soare si l-a rugat pe Dumnezeu sa o transforme in stana de piatra si sa dea din nou drumul Soarelui sa straluceasca pe cer.

Dumnezeu îi împlini voia (…) iar când dădu să coboare înapoi spre peştera pustnicului Ghedeon, simţi că picioarele ei prinseră rădăcină în pământ şi nu se mai putu urni.

Dădu să plece, trupul îi era rece şi împietrit. Voi să ridice mâinile, dar mâinile ei rămaseră lipite de trup, cuprinse şi ele de recea lui încremenire de stâncă. Şi încercă să strige (…) încercarea ei rămase zadarnică. Iar când voi să îndrepte iarăşi ochii spre ceruri, pleoapele îi căzură grele peste luminile lor şi un întuneric nemărginit o cuprinse (…). Panaghia se prefăcuse în stâncă de piatră. Se zice, însă, că inima ei nu s-a împietrit, că şi acum se îmbată, totuşi, de razele soarelui, de strălucirea florilor, de lunecarea norilor pe aripile lor albe, de vânturile dulci şi mângâioase ale răsăritului şi apusului.

Citește și
15 Comentarii
 1. aziz spune

  🙂 o doza de oxigen

 2. militaru robert spune

  imi place foarte mult in privinta aceasta

 3. Silviu spune

  Excelenta povestea (legenda) Acum ca am auzit-o ma face sa ma duc si mai des acolo.

 4. Florin spune

  Panaghia inseamna Maica Domnului…asa ca legenda e pe langa subiect caci numele e clar ca i se trage de la asemanarea cu chipul Preacuratei din icoana.Sau poate un pustnic a vazut-o pe Maica DOmnului in vedenie aici.

 5. lucia prisecaru spune

  minunată legendă, suflet sfâșiat, durerea care împietrește…….

 6. Ignat Luiza spune

  foarte frumoasa legenda
  am fost acolo de doua ori si mi-a placut foarte mult. sper sa mai am ocazia.

 7. Daniel spune

  Citind aceasta legenda ,acest mit al Panaghiei simt cum sufletul imi infloreste prin armonia cuvintelor de o rara frumusete a povestirii.
  Dragii mei iubiti,nu numai copii au nevoie de armonia cuvintelor si de inmiresmarea constiintei sufletesti,ci noi toti.Orice om are legenda lui si orice suflet are frumusetea sa.Trebuie sa reinviem din nou la o viata a frumosului,a bunatatii ,a inspiratiei,a iubirii.

 8. ilena spune

  sunt de acord cu Daniel,
  metafore asa de frumoase, din copilarie nu mai citesc, care sa exprime frumosul in absolut.
  Vedeti legatura dintre calitatile Panaghiei, toate isi au corespondentul in lucruri pamantesti, in lumea florilor, a naturii in general..
  Lucruri de care noi toti avem nevoie si stau la indemana oricui, trebuie doar sa ne prim din frenetismul asta..

 9. constantin pop spune

  Imi place articolul. Defapt, tot ce am citit imi place.Va multumesc.
  Din Bagdad

  Constantin Pop
  cpcostinpop@yahoo.com

 10. Esmyana Martisor spune

  Roznoveanca din sufletul meu imbratiseaza meleagurile natale , cu lacrimi de bucurie si recunostinta pentru aceasta divina legenda.
  Calduroase salutari roznovenilor si nemtenilor de pretutindeni.

 11. Margareta Zanoaga Tudose spune

  Pe acest meleag sau nascut parintii mei si este foarte frumos cind eram mica mergeam in vacanta pe acolo dar acum ajunsa pe meleagurile Canadeiene ma visez tot timpul pe acolo de unde se trag radacinile mele este un loc de neuitat pentru mine aceasta legenda este ca o rugaciune .

 12. adisor spune

  superbe locuri.am fost de sute de ori acolo . si voi mai merge.

 13. lili spune

  Numele meu de fata este Panaghia.Imi place foarte mult legenda.

 14. Andrei spune

  Romania, tara de povesti si legende.Tara visurilor frumoase.
  Incepusem sa uit in ultimii ani. Multumesc pentru aceste frumoase aduceri aminte.

 15. VIRGINIA spune

  Sunt nascuta la poalele ceahlaului … ,mai bine zis pe valea Bistritei in Farcasa . Dar nu am stiut niciodata toata povestea despre muntele Ceahlu ,iar acum va multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata