Adrian Vasilescu: Factori din piaţă vor să vândă mai scump şi fac zgomot

Recentele creşteri de preţuri la carburanţi şi alimente sunt generate de „factori din piaţă care vor să vândă mai scump’, dar în lunile următoare preţurile se vor regla în funcţie de cerere şi ofertă, a apreciat, vineri seară, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la un post privat de televiziune.

„Scumpirile de la carburanţi si alimente sunt un zgomot de fond pe care îl fac toţi cei interesaţi să crească preţul. Există factori din piaţă care vor să vândă mai scump. În fiecare început de an, cei care vând fac zgomot, anunţă creşteri de preţuri. Până la sfârşitul anului s-a dovedit ca n-au avut dreptate”, a spus Adrian Vasilescu.

Creşterea preţurilor la ouă, aliment a cărui pondere are o influenţă semnificativă în coşul de calcul al inflaţiei, este considerată o situaţie ‘normală’ de Vasilescu, iar preţul acestora influenţează evoluţia inflaţiei, în special în trimestrul doi.

„Noi, la BNR, glumeam că, de Paşti, când se cumpară ouă multe, se duce inflaţia, cu puţin, dar este de ajuns să-ţi mişte acul şi să vezi că inflaţia a luat-o în sus când trebuia sa o ia în jos după toate regulile”, a explicat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a apreciat, pe de altă parte, că România a intrat în Uniunea Europeană cu un standard scăzut al economiei şi al nivelului de viaţă al populaţiei şi nu este de părere că ţara a fost sărăcită de actuala criză economică.

Ne lovim de necazurile şi de sărăcia noastră. Pentru că România este o ţară săracă, aşa arată statisticile europene. România a intrat în criza asta pe locul 26 în UE. Nu criza ne-a adus aici. Criza nu ne-a schimbat statutul„, a subliniat Adrian Vasilescu.

Mariana Gheorghe, preşedintele OMV Petrom, lider pe piaţa carburanţilor din România, declara, recent, cu ocazia anunţării rezultatelor financiare pe 2011 ale companiei, că „în cazul Petrom, în 2011, a fost înregistrată o creştere în lei de 25% la motorină şi de 22% pentru benzină” iar compania va continua această politică de creştere moderată a preţurilor, urmând principiile de piaţă pe baza cotaţiilor internaţionale şi a fiscalităţii.

În această săptămână, atât Petrom cât şi Rompetrol au anunţat scumpirea carburanţilor. În cazul Petrom, preţul de referinţă al benzinelor comercializate în staţii proprii a crescut cu 12 bani/litru şi cel al motorinelor cu nouă bani/litru, ca urmare a cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

Rompetrol a majorat preţul de referinţă al benzinelor cu 16 bani/litru şi al motorinelor cu până la 12 bani/litru.

Banca Naţională a revizuit în creştere ţinta de inflaţie pentru 2012, la 3,2%, de la 3%. BNR a argumentat decizia prin posibile ajustări ale preţurilor administrate, evoluţiile greu de prevăzut pe plan internaţional, fluxurile de capital si volatilitatea preţurilor.

Citește și
2 Comentarii
  1. ZDRANGA-BALANGA spune

    D-L SERBANESCU E MULT PESTE ACEST DOMN…DAR NU SE VREA(INCLUSIV DE M. ISARESCU CE STIE MAI MULT DESPRE DATORIA GERMANIEI NAZISTE FATA DE ROMANIA, SI MULTE ALTELE) DEOARECE D-L SERBANESCU I-AR DA IN VILEAG…SI COMUNITATEA BANCARA EUROPEANA IL TINE IN BRATE PE ISARESCU…..DE CE??????..OARE CA GERMANIA ARE UN CUVANT FORTE ACOLO???..ISARESCU E BAGAT BINE SI EL IN SLEAHTA LUI T.B.; DAR VINE SI RANDUL LOR…AS DORI CA TOATE SMECHERIILE LUI ISARESCU SA APARA DUPA ‘SCHIMBAREA LA FATA”

  2. NU spune

    Inflatia reprezinta cresterea generalizata a preturilor ca urmare a unui dezechilibru dintre masa monetara existenta si bunurile si serviciile de pe piata, nu cresterea pretului la oua de Paste (cand are loc clar o cerere mai mare ca oferta).

    Vasilescu pare dăștept, dar spune lucruri traznite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.