EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

INTERVIUL de angajare: 10 întrebări-capcană, concepute să vă pună în dificultate

0

– Pentru cei care nu au reuşit să acceseze un loc de muncă de ceva vreme, a obţine un interviu poate să reprezinte, în sine, o mică victorie. Însă, o dată intraţi pe uşa biroului, trebuie să fiţi conştienţi că intervievatorii vor avea şi o agendă ascunsă.

„Aceştia petrec multe ore analizând răspunsurile candidaţilor, astfel că o întrebare-capcană poate fi folosită şi ca instrument de gestionare a timpului, eliminând rapid un candidat mai puţin calificat” spune Joyce Lain Kennedy, specialistă în cariere şi autoare de interviuri de angajare pentru Dummies.

Sunteţi, aşadar, pregătiţi? Ştiţi să citiţi în subtextul întrebărilor pe care le primiţi?

 

1. Dacă nu sunteţi angajat, de ce a trecut atât de mult timp de la ultimul loc de muncă?

Această întrebare ar putea fi urmată de o alta, şi mai directă: dacă aţi trecut printr-o disponibilizare, de ce aţi fost printre cei eliberaţi de pe funcţie?  Potenţialii angajatori încearcă să verifice astfel dacă e vorba de o problemă individuală care a fost deja descoperită de fostul anagajator.

Mai degrabă decât să încercaţi un răspuns emoţional care poate lăsa loc de interpretări, Kennedy sugerează un răspuns direct: „Nu ştiu de ce am fost disponibilizat. Din punctul meu de vedere am fost un angajat foarte bun şi mi-am finalizat responsabilităţile cu cele mai bune rezultate.”

 

2. Dacă aveţi deja un alt job, cum vă descurcaţi cu timpul pentru interviuri?

Adevărata întrebare este dacă nu căutaţi în secret să renunţaţi la actualul angajator pentru un post mai bun. Adevărata întrebare este: „dacă faci acest lucru acum, cum pot avea certitudinea că nu vei face acelaşi lucru şi la noi?”

Kennedy sugerează că ar trebui să puneţi accentul pe avantajele pe care le căutaţi la postul vizat şi să adăugaţi că folosiţi din timpul personal pentru a participa la interviuri.  Nu ar strica să adăugaţi că vă intresează numai joburile pe care le găsiţi a fi provocatoare. Dacă vor fi necesare alte sesiuni ale interviului, jurnalista sfătuieşte să vă programaţi întâlnirile în afara orelor normale de muncă.

 

3. Cum v-aţi pregătit pentru acest interviu?

Intenţia este aceea de a afla câtă importanţă acordaţi ofertei pentru noul post. Kennedy spune ca cel mai bun mod de a răspunde este: „Îmi doresc foarte mult acest post, pentru care m-am documentat de pe site-ul companiei.” Dar mai degrabă decât să explicaţi acest lucru, demonstraţi că sunteţi informat asupra profilului şi activităţii organizaţiei, puneţi întrebări avizate şi faceţi comentarii pertinente în legătură cu evoluţia recentă, evidenţiind şi cunoştinţele pe care le aveţi în domeniu.

 

4. Cunoaşteţi pe cineva care lucrează pentru noi?

Este o capcană, pentru că mulţi au impresia că a cunoaşte pe cineva din interior poate fi un avantaj, spune Kennedy. O recomandare venită din partea unui angajat al companiei poate să fie benefică, condiţia este totuşi să fie o persoană potrivită.

Intervievatorul va asocia meritul şi reputaţia angajatului cu aceea a canditatului, astefel că ar fi bine să manţionaţi numele cuiva numai dacă sunteţi sigur de imaginea bună pe care o are în organizaţie.

 

5. Unde ţi-ar plăcea cu adevărat să lucrezi?

Întrebarea din subsidiar este dacă aţi aplicat pentru toate joburile disponibile la un moment dat pe piaţă. Kennedy sugerează să nu numiţi niciodată o companie sau un alt post vizat, ci, mai degrabă, să scoateţi în evidenţă toate motivele pentru care sunteţi perfect pentru acest job, în care veţi investi toată atenţia şi experienţa pe care o aveţi: „Acesta este locul pe care îl caut, în compania dvs.“ 

 

Citeste continuarea…

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.