Preşedintele CAB, Dan Lupaşcu: Anul 2011 a fost un an foarte încărcat, cu toate acestea, calitatea a crescut

Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, a declarat vineri,24 februarie, cu ocazia bilanţului activităţii CAB şi a instanţelor arondate, că în anul 2011 numărul dosarelor a crescut faţă de 2010, însă judecătorii au desfăşurat o activitate în care a primat calitatea.Printre indicatorii care arată calitatea activităţii se numără ponderea atacării hotărârilor date de judecătorii CAB – doar 16% din hotărâri fiind atacate în 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în timp ce aproape 25% din hotărârile Tribunalului Bucureşti au fost atacate cu o formă de atac.

„Un alt indicator de calitate a hotărârilor îl reprezintă casarea deciziilor: doar 2,23% dintre hotărâri au fost casate sau modificate de către Înalta Curte. La tribunalele arondate CAB procentul acestor hotărâri este de 3,85%”, a spus Dan Lupaşcu.

Acesta a precizat că volumul de activitate pentru CAB şi instanţele arondate în 2011 a fost de 719.428 de dosare, ceea ce reprezintă o cincime din activitatea pe întreaga ţară. De asemenea, numărul dosarelor în 2011 este cu aproape 50% mai mare decât în 2009, în condiţiile în care schema de personal a rămas aceeaşi.

„La Judecătoria Cornetu avem ceea ce poate fi numit un ‘record naţional’: în 2011 am avut 3.010 dosare, în condiţiile în care aici este un singur judecător! Este o instanţă în avarie, aş putea spune în cea mai mare avarie, pentru că toate judecătoriile putem spune că sunt în avarie. Judecătorii sunt şi ei oameni şi au nişte limite. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de boli profesionale sau de magistraţi care se retrag”, a arătat Dan Lupaşcu.

El a spus că din punct de vedere al duratei medii a rezolvării cauzelor, 80% dintre cazuri au fost soluţionate într-un interval de până la şase luni şi numai 0,8% dintre cazuri au fost soluţionate într-o perioadă mai lungă de doi ani, ca urmare mai ales a expertizelor sau suspendării cauzelor şi trimiterii la Curtea Constituţională.

Preşedintele CAB a vorbit şi de bugetul pe 2012, care este mai mic decât în 2011 şi nu asigură finanţarea până la sfârşitul anului pentru 184 de posturi. Dan Lupaşcu a adăugat că instanţa pe care o conduce mai are nevoie de 70 de judecători, în timp ce instanţele arondate CAB mai au nevoie de 398 de judecători.

„Multe procese sunt generate de litigiile care vin în urma legilor date defectuos. Este nevoie şi de o guvernare mai bună, care să nu conducă la atâtea nemulţumiri care vin toate în instanţă. Când se dă o lege sau un ordin de ministru ar trebui desfăşurat înainte un studiu de impact. Ar trebui să înceapă adevărata reformă în justiţie.

De exemplu, cele mai multe cauze civile, potrivit noului cod, se vor desfăşura în camere de consiliu. Spune-ţi-mi, unde vedeţi aceste săli în Curtea de Apel? În curând va intra în vigoare Codul penal, dar nu s-a luat nicio măsură pentru pregătirea societăţii”, a susţinut Dan Lupaşcu.

În opinia sa, un judecător nu trebuie să fie preocupat de schimbările politice şi este rolul CSM să ţină judecătorii departe de lumea politică, să le asigure independenţa.

„Prestaţia unor membri ai CSM este departe de calitatea pe care au dobândit-o în urma alegerilor. În această perioadă se desfăşoară un proces de amputare a CSM şi încet-încet, se va trezi că nu mai are nicio putere. CSM nu trebuie să devină o anexă a Ministerului Justiţiei, trebuie să aibă propriul său rol dat de Constituţie”, a afirmat Dan Lupaşcu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.