Proiectele depuse pe cei şapte Poli de Creştere din România au ajuns la 110%

Proiectele depuse pe cei şapte Poli de Creştere însumează, în prezent, 110%, a declarat vineri,24 februarie, la Braşov, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Răzvan Murgeanu, după reuniunea reprezentanţilor celor şapte Poli de Creştere din România.

„Asta nu înseamnă că toate proiectele sunt semnate, ele sunt în procedură. De exemplu, joi, la Braşov, au fost semnate trei asemenea proiecte. Urmează altele. Cele mai multe proiecte le-au depus municipiile Braşov, Iaşi, Craiova, Timişoara, Constanţa. Am hotărât în luna noiembrie anul trecut ca data limită pentru depunerea proiectelor să fie 15 februarie 2012.

Astfel, am obligat coordonatorii de poli să hotărască împreună cu primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care sunt proiectele care rămân şi care sunt cele care dispar. Joi, am constatat că nu toţi Polii de Creştere au depus toate proiectele. Iniţial, plecasem pe ideea că banii care rămân nefolosiţi din nedepunerea proiectelor, MDRT şi Comisia Europeană să-i folosească la anveloparea blocurilor.

Citeste si:  Turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015

Speranţa noastră este că vom primi bani din altă sursă pentru anveloparea blocurilor pentru că Polii de Creştere au depus proiecte peste 100% şi atunci este greu de crezut că din suma totală, alocată pentru toate proiectele, vor mai rămâne bani”, a explicat Răzvan Murgeanu.

Sursa citată a adăugat că MDRT a apelat la ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru ca acesta să meargă la Comisia Europeană şi să susţină să se poată lua bani de la alte programe operaţionale care, în momentul de faţă, este clar că nu pot cheltui banii.

„Dacă Programul Operaţional Regional funcţionează, noi avem proiecte depuse pe tot acest program cam de trei ori mai multe. Din suma de 4,3 miliarde de euro cât avem pe acest program, proiectele depuse însumează aproape 16 miliarde de euro”, a spus secretarul de stat.

Citeste si:  Listarea Fondului Proprietatea va avea loc în 2009

Răzvan Murgeanu a precizat că întâlnirea Polilor de Creştere din România, desfăşurată la Braşov în zilele de 23-24 februarie, a fost una tehnică, unde s-a discutat despre bunul mers al Programului Operaţional Regional în cei şapte Poli de Creştere, constatând că lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine. Secretarul de stat a mai afirmat că speră ca toate proiectele depuse acum la Agenţiile de Dezvoltare Regională, care au fost deja evaluate din punct de vedere tehnico-financiar, să ajungă la MDRT pentru a da girul în vederea finanţării.

„Dacă până în luna decembrie 2015 aceste proiecte nu vor fi implementate, banii vor fi returnaţi 100%, chiar dacă s-a făcut 95% din proiect”, a subliniat Răzvan Murgeanu.

Citeste si:  Răzvan Murgeanu, reţinut pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la spălare de bani

Pe cei şapte Poli de Creştere sunt depuse în prezent 150 de proiecte, în valoare de 684 milioane de euro, însemnând 110% faţă de suma alocată de 621 de milioane de euro. Braşovului i-a fost alocată prin Polul de Creştere suma de 73,3 milioane de euro, iar pentru cele 25 de proiecte depuse valoarea nerambursabilă solicitată este de 78,5 milioane de euro.

Din cele 25 de proiecte, cinci se află în implementare, pentru trei a fost semnată finanţarea joi, alte trei sunt la MDRT pentru finanţare, patru în faza de precontractare, iar restul proiectelor se află în curs de evaluare la ADR 7 Centru, a spus Mihai Veştea, coordonatorul Polului de Creştere Braşov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close