Toţi copiii vor avea acces la educaţie, susţine Cătălin Baba

Toţi copiii vor merge la şcoală, a dat asigurări, vineri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, după ce a evaluat, împreună cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, aplicarea unui ordin de ministru privind înscrierea în clasa pregătitoare.„Doresc să spun foarte clar că toţi copiii vor merge la şcoală. Nu o să avem copii care, din diverse motive, nu or să aibă acces la educaţie”, a spus ministrul Baba.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că, în urma evaluării de la Guvern, s-a constatat că nu sunt necesare modificări privind ordinul respectiv.

„Nu sunt necesare modificări în ceea ce priveşte acest ordin, în timpul discuţiei s-au clarificat două din principiile care au stârnit multă emoţie în ultima perioadă şi care au fost considerate, la nivelul opiniei publice, în anumite situaţii, cel puţin neclare. Este vorba de dreptul părinţilor de a-şi înscrie copiii în orice şcoală doresc. Şi înscrierea copiilor se face fără nicio evaluare şcolară prealabilă”, a spus Suciu.

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare arată că până la 5 martie copiii vor fi înscrişi în şcolile care sunt apropiate locuinţei lor.

Dacă nu se doreşte să se facă înscrierea în şcolile din apropierea domiciliului, înscrierea se va face în perioada 5 martie – 20 martie în orice şcoală doreşte părintele, a precizat Suciu.

De asemenea, în cazul în care numărul copiilor înscrişi în aceste şcoli depăşeşte capacitatea şcolii, inspectoratul va încerca să majoreze numărul locurilor.

„Dacă acest lucru nu este posibil, există o serie de criterii sociale care se aplică în cazul în care acestea sunt utile pentru selecţia copiilor: criterii de handicap, criterii de familie, criterii legate de familii monoparentale sau fraţi aflaţi în aceeaşi şcoală”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dacă nici această situaţie nu clarifică numărul copiilor, există pentru fiecare şcoală în parte criterii proprii de înscriere, care sunt deja avizate de inspectoratele locale.

„Nu sunt criterii care apar ad-hoc”, a precizat Suciu.

De asemenea, ministrul Cătălin Baba a precizat că părinţii au la dispoziţie un TEL verde la care pot cere informaţii suplimentare privind înscrierea copiilor la şcoală: 0800816 urmat de trei cifre care reprezintă indicativul judeţului respectiv.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.