Ce afaceri deschid elveţienii în România?

– Din ce în ce mai mulţi agricultori elveţieni vin în România, unde, atraşi de preţurile încă derizorii, cumpără terenuri de mai multe sute de hectare pe care le cultivă şi exportă apoi în Elveţia şi Germania, relatează portalul de informaţii swissinfo.ch.

Christian Hani, un tânăr de 30 de ani, originar din cantonul Lucerna, absolvent de agronomie, s-a stabilit în 2004 în satul Firiteaz, judeţul Arad. La început nu avea nimic, iar acum este proprietarul a 800 de hectare de pământ agricol.

‘În Elveţia, este greu să cumperi suprafeţe mai mari de pământ, iar preţurile sunt foarte ridicate. Acolo totul este deja bine stabilit şi nu prea este loc pentru tineri, în timp ce aici, în România, am putut să încep o afacere de la zero şi duc şi o viaţă la ţară aşa cum am vrut pentru cei doi copii ai mei’, declară acesta. El i-a adus cu timpul în România şi pe părinţii lui, pe sora şi soţul acesteia.

Instalarea în România a fost urmarea unei decizii atent analizate. Tatăl lui Christian, Theo, fost consilier financiar în domeniul agricol, era convins că România va fi viitorul agriculturii ecologice în Europa.

De la căderea lui Ceauşescu în 1989, majoritatea terenurilor nu au fost lucrate şi sunt acum ideale pentru culturile ecologice. Şi acesta nu este singurul avantaj, potrivit acestuia. ‘În Elveţia, un hectar poate costa până la 80.000 de euro, în timp ce în vestul României am cumpărat terenuri cu 2.000 şi 3.000 de euro pe hectar. Din nefericire, această ţară se bucură pe nedrept de o proastă reputaţie în afară, în detrimentul imenselor oportunităţi pe care le oferă şi a dorinţei de muncă a românilor’, adaugă Theo, citat de Agerpres.

Pe cele 800 de hectare cultivate, familia Hani produce în fiecare an circa 600 de tone de cereale. Toată cantitatea este exportată în Elveţia, unde producţia este revândută la un preţ de două ori mai mare decât cel convenţional. Şi cererea este foarte mare. Elveţia importă 60% din recoltele ecologice pe care le consumă.

‘Până în prezent, aceste produse veneau din China, Canada sau din Statele Unite. Este deci normal că se încearcă tot mai mult producerea lor în Europa, afirmă Lukas Kelterborn, un prieten al familiei Hani care se ocupă de distribuţie. În Elveţia, majoritatea produselor noastre sunt transformate în făină pentru retailerii Migros’.

Un alt elveţian, Samuel Widmer, stabilit în centrul ţării, la o fermă care aparţine unor investitori elveţieni şi germani, care au cumpărat 4000 de hectare de păşuni, afirmă că România oferă ‘infinite’ oportunităţi pentru creşterea animalelor. ‘Îţi trebuie doar capital şi voinţa de a reuşi’, adaugă acesta.

Cu cele aproximativ 15 milioane de hectare de terenuri agricole, România este a doua suprafaţă biologică a continentului după Franţa (4 milioane de hectare).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.