Afganistan: NATO face o anchetă după ce talibanii au afirmat că au otrăvit alimente distribuite forţelor sale

Forţa de asistenţă pentru securitate /ISAF/ din Afganistan, aflată sub comanda NATO, a demarat o anchetă după ce au fost descoperite ”urme de apă de Javel” în hrana distribuită trupelor sale, a indicat un purtător de cuvânt al ISAF luni (27 februarie 2012), după ce talibanii au afirmat că au otrăvit alimentele respective, relatează AFP.

Aceste urme de apă de Javel au fost găsite în cafea şi în fructe distribuite la o bază a ISAF din provincia Nangarhar /est/, a explicat sergentul-şef Nicolas Conner. ”Nu sunt afectaţi. Nu există victime. Ancheta continuă”, a adăugat el. Apa de Javel este o soluţie apoasă de hipocrolit de sodiu, folosită ca dezinfectant.

Rebelii, care duc un război de gherilă de zece ani împotriva trupelor guvernamentale şi a NATO, după ce-au fost înlăturaţi de la putere în 2001, au afirmat luni că ”un bucătar afgan” a otrăvit hrana NATO.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISAF, pentru prepararea hranei pentru ISAF colaborează personal internaţional al ISAF, afgani şi cetăţeni dintr-o terţă ţară.

Incidentul are loc după şase zile de proteste antiamericane care au legătură cu arderea unor exemplare din Coran la o bază americană săptămâna trecută, în noaptea de luni spre marţi, proteste soldate cu 30 de morţi şi cel puţin 200 de răniţi.

Doi soldaţi americani au fost ucişi joi de un poliţist afgan în cursul unor manifestaţii în provincia Nangarhar, iar doi ofiţeri americani au fost asasinaţi sâmbătă la Ministerul afgan de Interne. Principalul suspect al poliţiei afgane în cel de-al doilea atac este unul dintre membrii săi.

Luni, un kamikaze a detonat încărcătura explozivă pe care o avea în maşina sa pe aeroportul din Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar, unde se află o bază a NATO. Nici un soldat NATO nu a fost rănit în atac, care s-a soldat însă cu moartea a nouă afgani, dintre care şase civili. Talibanii au revendicat atacul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.