BNR pune în circulaţie pentru numismaţi o monedă dedicată lui Carol Popp de Szathmári

Banca Naţională pune în circulaţie, de luni (27 februarie 2012), în scop numismatic, o monedă din argint dedicată marcării a 200 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmári, fost pictor şi grafician transilvănean, primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul Român şi unul dintre primii zece fotografi din Europa.Tirajul este de 500 de bucăţi, valoarea nominală de 10 lei şi greutatea de 31,103 grame (titlu de 999 la mie).

Aversul redă un instantaneu bucureştean care prezintă Universitatea şi Palatul Suţu, fotografiate de Carol Popp de Szathmári, suprapus peste elementele diafragmei unei camere foto, stema României, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2012” şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul prezintă portretul lui Carol Popp de Szathmári şi semnătura acestuia, profilul artistului, trei pensule suprapuse peste o paletă de pictură şi anii între care a trăit acesta – 1812-1887.

Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 365 de lei.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.