FRUMUSEŢEA se învaţă. Ce înseamnă să fii „o persoană atrăgătoare”?

[block]0[/block]

– Mulţi cred că oamenii se nasc frumoşi şi că trăsăturile asociate frumuseţii – o figură plăcută, un păr frumos, o linie atrăgătoatre a corpului – ori sunt moştenite, ori nu sunt deloc.

Pentru a demonta această teorie, Psychology Today a realizat o cercetare care arată că atractivitatea unei persoane este dinamică, schimbătoare, evidenţiind că personalitatea, graţia fizică şi limbajul corporal sunt la fel de importante pentru farmecul personal.

Ideea că oamenii pot dezvolta un stil individual expresiv porneşte din 1930, când psihologul Gordon Allport a susţinut că indivizii au abilitatea de a transmite elemente ale individualităţii lor în felul în care merg, se îmbracă sau în felul în care scriu.

Psychology Today a făcut, prin urmare, un experiment în laborator, la care au participat studenţi care au fost fotografiaţi sau înregistraţi în timp ce făceau cunoştinţă cu diferite persoane, ori ţinând un discurs.

Fotografiile şi materialele video au fost apoi prelucrate – subiecţilor li s-au mascat fie corpul fie faţa – şi apoi date spre evaluare unui alt grup. Evaluatorii au fost rugaţi să puncteze, pe rând, atractivitatea subiecţilor pornind de la indiciile din materialele foto şi, separat, din cele video.

Membrii juriului au fost rugaţi să acordate note: pentru impresia pe care le-a lăsat-o anumită persoană, pentru disponibilitatea de a se împrieteni cu ea şi pentru gradul de atractivitate pe care ar avea-o în calitate de partener(ă) la o întâlnire.

Rezultatele experimentului au arătat că expresivitatea dinamică a unui subiect – ablităţile sale de socializare şi expresivitatea emoţională (vizibile în înregistrările video) – au fost cotate mai bine decât calităţile asociate canonului clasic de frumuseţe – trăsăturile feţei, corpul, stilul vestimentar (evidente în fotografii).

De altfel, stilul şi expresivitatea dinamică a unei persoane o face să fie percepută ca fiind carismatică.

Astfel, concluziile studiului sunt mai mult decât încurajatoare. Mai întâi, personalitatea şi felul în care ne exprimăm contează mai mult decât, poate, ne-am imaginat.

În alte cuvinte, persoane care nu se încadrează în tiparul clasic de frumuseţe pot fi considerate atrăgătoare pentru felul în care interacţionează, cum se poartă şi cum gândesc, adică pentru ceea ce sunt ele cu adevărat.   

În al doilea rând, atractivitatea poate fi modelată, în timp, prin rafinarea stilului vestimentar, prin utilizarea echilibrată a machiajului sau prin menţinerea unei bune condiţii corporale.

Altfel spus, avem cu toţii calităţi dinamice care influenţează percepţia celorlaţi în legătură cu gradul nostru de atractivitate. Peste toate însă, vechea vorbă care spune că „frumuseţea este în ochii celui care priveşte” rămâne universal valabilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.