O echipă numeroasă de chirurgi turci a realizat în premieră mondială un transplant de mâini şi picioare

0
O echipă numeroasă de chirurgi turci a realizat transplantul tuturor celor patru membre ale unui pacient, dar au fost nevoiţi să înlăture un picior din cauza unor complicaţii cardiovasculare apărute după operaţie, a anunţat duminică (26 februarie 2012) spitalul universitar Hacettepe din Ankara, citat de agenţia Belga.

Echipa de 52 de medici a efectuat vineri complexa intervenţie chirurgicală, o premieră mondială, pacientul fiind Sevket Cavdar, a precizat spitalul într-un comunicat. „Consiliul superior ştiinţific (al spitalului) a decis să înlăture la un picior al pacientului, după ce sistemul său cardiovascular n-a putut suporta acest membru”, arată comunicatul spitalului, adăugând că starea pacientului este stabilă.

Această operaţie intervine după prima grefă de faţă realizată vreodată într-un spital universitar din Turcia – cel din Akdeniz (sudul ţării). Intervenţia chirurgicală a avut loc luna trecută pe un tânăr de 19 ani, a cărui faţă a fost arsă când era bebeluş.

În domeniul transplanturilor, „premierele” ocazionează o importantă competiţie între echipe medicale din lumea întreagă. În iulie 2011, o echipă spaniolă a anunţat realizarea unei grefe duble de picioare, prezentată ca o premieră mondială, pe un pacient care-şi pierduse membrele inferioare într-un accident.

Chirurgul spaniol Pedro Cavadas, şeful echipei de chirurgi care a efectuat operaţia, a spus că tânărul, care era altfel condamnat să rămână în scaun cu rotile, ar putea merge la „şase – şapte luni” după operaţie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.