Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au scăzut în medie cu 4,3%, în 2011

1
Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au scăzut în medie cu 4,3%, în 2011, faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de 4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, arătând o continuare a tendinţei descrescătoare care a început la mijlocul anului 2008, arată EFG Eurobank Property Services SA România, în Indicele Anual al Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa românească, T4 2011, transmis, duminică (27 februarie 2012).
La nivel trimestrial, indicele general a arătat un comportament stabil, fără fluctuaţii semnificative. Mai precis, în al doilea şi al treilea trimestru, indicele a arătat o scădere de 1,3% şi, respectiv, de -2,4%, în timp ce în primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%,probabil ca o consecinţă a sezonalităţii.

Regiunile cu o scădere puternică a preţurilor faţă de 2010 sunt regiunea formată din Bucureşti şi Judeţul Ilfov (-7,9%), precum şi regiunile Dunăre (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) şi Vest (-3,7%).

Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru a rămas relativ stabil.

Indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au înregistrat o scădere de -9,9% şi respectiv de -11,3%, indicând semne de corectare suplimentară a preţurilor. În schimb, indicele judeţului Ilfov nu a urmat aceeaşi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%.

În ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti Centru a înregistrat o scădere de -4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anterior.

Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar două regiuni din România, Centru şi Dunăre, au înregistrat valori trimestriale în creştere uşoară, de +1,1% şi respectiv, de +0,4%. Pe de altă parte, cea mai rapidă scădere trimestrială a preţurilor s-a înregistrat în Vest, urmată de Moldova, care pare să înregistreze o corectare puternică a performanţei pozitive înregistrată în restul anului.

La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o cifră anuală de creştere pozitivă, urmată de Oradea, în timp ce, Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari cu o creştere pozitivă a preţurilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi al celui anual.

Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.

Preţurile apartamentelor din România arată semne de stabilizare, înregistrând o scădere trimestrială de doar 0,5%, în timp ce evoluţia pentru întregul an a fost mai severă de -5,6% an (comparând ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010).

Preţurile locuinţelor din România rămân pe un trend descrescător, apreciază EFG Eurobank Property Services SA România.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. 15% spune

    au scazut cu minim 15% vi-o spune cineva care cauta casa!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.