EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Sistemul va fi din ce în ce mai fentat, la nivel individual

2

– Actualul status quo din societate, relaţia puternic dezechilibrată dintre cetăţean şi stat, pe de o parte, şi dintre aceeaşi neglijabilă entitate, omul simplu şi companii, pe de altă parte, începe să fie pusă sub semnul întrebării de un număr din ce în ce mai mare de români.

Deşi nu foarte pronunţat, cel puţin la prima vedere, aspectul orwellian al societăţii “democratice” actuale, conjugat cu nemernicia unui capitalism de tip mafiot, ambele profund decăzute în corupţie şi putreziciune morală, presiunea fiscală uriaşă ce apasă românul de rând, scumpirile în lanţ, pornind de la energie şi combustibili, în condiţiile în care Consiliul Concurenţei funcţionează doar de ochii lumii şi ca să mai aibă unii bugetari de unde să-şi ia leafa, toţi aceşti factori conduc spre găsirea cât mai urgentă de soluţii.

În definitiv, lumea a aşteptat douăzeci de ani să se întâmple ceva, să “depăşim împreună”, cum le place politicienilor de mucava de la noi să declame, greutăţile tranziţiei. Tranziţie? Către ce? Tranziţie de la o naţiune cu o avuţie naţională considerabilă la una căreia i se oferă ca singura alternativă de a avea câştiguri decente aceea de a-şi trimite reprezentanţii din clasele inferioare să facă pe sclavii prin Occident? Tranziţie de la mijloace de producţie, aşa cum erau ele, la o “retehnologizare” efectuată de fapt cu buldozerul? Căci aceasta este imaginea preponderentă a rezultatului a douăzeci de ani de minciună şi furt din avutul public.

Măsurile identificate şi aplicate au fost diverse, de la plecarea din ţară, mai ales în cazul tinerilor, până la “acordarea” obiectivelor şi atitudinii sociale cu netrebnicia vremurilor.

Numărul tinerilor care s-au înscris în partidele politice nu e deloc de neglijat, iar pervertirea acestora, şcolirea lor în spiritul aceluiaşi comportament de gaşcă pusă pe căpătuială este evidentă.

Mult mai mare este, desigur, numărul celor care au purces să-şi încerce norocul în alte locuri. Dintre cei rămaşi aici, fiecare încearcă să-şi redimensioneze necesităţile, să-şi reprogrameze priorităţile, să-şi reducă facturile la utilităţi. Am putut vedea cu toţii cum blocuri întregi au trecut prin transformări de natură să diminueze pierderile de căldură, cum locatarii acestora s-au orientat spre separarea de sistemul de încălzire de la CET, montându-şi centrale de apartament etc.

Foarte mulţi din cei care au avut această posibilitate s-au mutat la ţară, în vederea reducerii cheltuielilor cu întreţinerea. Iar unii chiar investesc în mijloace de obţinere a energiei, sub o formă sau alta, care să le confere o independenţă cât mai mare faţă de costisitorul sistem stabilit în ultimele două decenii.

Au început a se construi chiar şi case neutre din punct de vedere energetic, locuinţe care să nu necesite consumuri mari de combustibili sau curent electric pentru încălzire iarna iar acest necesar să poată fi acoperit din surse locale.

Au apărut, ca ciupercile după ploaie, panouri solare de încălzire, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, centrale eoliene etc. Lumea începe să conştientizeze că energia solară şi cea eoliană pot constitui resurse viabile şi – cel mai important! – gratuite, care pot asigura întregul necesar al unei gospodării, prin investiţii chibzuite şi chiar prin producerea instalaţiilor de captare a lor în regie proprie.

Există grupuri întregi de pasionaţi care au realizat în propriile gospodării şi au pus în funcţiune sisteme ingenioase de utilizare a energiei neconvenţionale, al căror imbold este acum sprijinit şi prin disponibilitatea unei game cu adevărat diversificate de materiale de construcţii, precum şi prin accesul la documentaţie gratuită prin intermediul internetului, informaţii oferite cu generozitate de fel de fel de pasionaţi ai domeniului.

De la panourile de încălzire şi până la centrale eoliene sau minihidrocentrale, toate informaţiile, precum şi sfaturi ale celor care le-au realizat mai înainte, pot fi regăsite pe internet, unde au loc de altfel şi iniţieri de colaborări între cei cu proiecte similare, pe site-uri precum forumul Softpedia.

Au apărut desigur şi utilizări energetice de domeniul ştiinţifico-fantasticului, cum ar fi bateriile telurice ori unele dispozitive de captare a energiei radiante. E drept, acestea oferă puteri electrice reduse, dar pentru un iluminat minimal, cu dispozitive de tip “LED – super bright” acestea chiar constituie un răspuns concret, o sursă eficientă, permanentă şi absolut gratuită, exceptând desigur costul instalaţiilor.

Practic, după cum afirmă pe diverse forumuri online mulţi dintre cei care au abordat un asemenea stil de viaţă, cu o suprafaţă de teren de aproximativ 2000 de metri pătraţi, cu un cap al familiei muncitor şi ingenios, cu multă muncă şi dăruire şi cu bună înţelegere, o gospodărie are toate şansele să devină auto-suficientă, să asigure unei familii nu foarte numeroase toate cele necesare unui trai decent.

Informaţia nu a scăpat neobservată, astfel încât asistăm în prezent, chiar în condiţiile imploziei pieţei imobiliare, la o migrare lentă, dar hotărâtă, a populaţiei de la oraş către mediul rural. Cuvîntul de ordine: reducerea dependenţei faţă de orice, adică fentarea sistemului!

Ion SCUTARU

 

loading...

Citește și
2 Comentarii
  1. eu-crestinul spune

    Sistemul exista pt a fi fentat! Sistemul este anti-viata, anti-persoana, anti-libertate, anti-Dumnezeu… Toti cei ce au de ascuns ceva iubesc intunericul. Inventatorilor, NU SLUJITI SISTEMULUI ! NU SLUJITI INTUNERICULUI ! Cat mai este liber (partial) internetul, dezvaluiti inventiile voastre oamenilor sarmani! A trecut vremea patentarilor. Lucrati in secret iar cand ati ajuns la un rezultat faceti-l cunoscut lumii. Iar adevarul cel mare este stiut de peste 2000 ani: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua. Matei 6-33.”

  2. eu-crestinul spune

    Si… a cauta omul sa supravietuiasca intr-o lume anti-umana cu un sistem anti-uman nu inseamna „fentare”! De cand este, de exemplu, apa (pe care o trimite Dumnezeu) proprietatea sistemului, ca sa o platim? La fel cu energia si cu toate lasate de Dumnezeu GRATUIT. Ce o sa faca „sistemuL” cand nu va mai trimite Dumnezeu ploaie pe pamant ca in vremea Sf. Pr. Ilie? Vom plati si atunci apa asa cum platesc orbii taxa pe TV???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.