15 statuete Oscar de vânzare la o licitaţie controversată

Cincisprezece statuete Oscar vor fi vândute marţi la licitaţie în Statele Unite, valoarea estimată depăşind un milion de dolari, au anunţat luni (27 februarie 2012) organizatorii licitaţiei, criticate de Academia americană de Arte şi Ştiinţe ale Cinematografiei.

Vânzarea va avea loc la Santa Monica (vest de Los Angeles), potrivit casei de licitaţii Nate Sanders. „Este vorba despre cea mai importantă colecţie de Oscaruri prezentată vreodată la licitaţie”, spune Nate Sanders, şeful casei de licitaţii cu acelaşi nume, citat de AFP.

Printre cele 15 trofee ce vor fi licitate se numără cel acordat lui Herman Mankiewicz pentru „Cetăţeanul Kane” (1941). Scenaristul american a colaborat la capodopera lui Orson Wells şi ambii au primit Oscarul pentru cel mai bun scenariu.

Academia care organizează ceremonia de acordare a premiilor Oscar, a cărei ultimă ediţie a avut loc duminică, a criticat această licitaţie. „Academia, membrii şi numeroşii actori şi realizatori de filme care au câştigat premii…cred cu tărie că Oscarurile trebuie câştigate şi nu cumpărate”, se spune într-un comunicat al Academiei, citat de Los Angeles Times.

Statueta acordată la categoria cel mai bun film peliculei „Cavalcade” de Franck Lloyd (1933), ca şi cea câştigată de Charles Coburn la categoria cel mai bun actor în rol secundar în „The More the Merrier” (1943) figurează şi ele printre statuetele scoase la licitaţia de marţi.

În luna decembrie, casa Nate Sanders a vândut cu 860.000 dolari Oscarul câştigat de Orson Wells acum aproape 70 de ani pentru „Cetăţeanul Kane”, singurul Oscar atribuit vreodată unui film al regizorului american.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.