CADE CERUL: oamenii de ştiinţă au observat că norii se apropie tot mai mult de Pământ

[block]0[/block]

Cade cerul… sau cam aşa ceva, anunţă Live Science. În decursul a 10 ani, înălţimea formaţiunilor noroase a început să se diminueze, conform rezultatelor unor cercetări recente, titrează publicaţia de ştiinţă.

Perioada cercetării care permis această evaluare este relativ redusă, dar observaţii viitoare vor arăta dacă norii se apropie într-adevăr de Pământ, şi în ce măsură ar putea afecta acest fenomen schimbările climatice globale. Coborârea norilor mai jos în atmosferă ar putea permite Pământului să se răcească mai eficient şi să anuleze o parte dintre cauzele ce provoacă efectul de seră.

„Deocamdată nu ştim cu exactitate ce anume determină formarea atât de joasă a norilor”  a spus, într-o declaraţie, cercetătorul Roger Davies de la universitatea Auckland din Noua Zeelandă, „dar trebuie să fie provocată de o schimbare a tiparelor de circulaţie a aerului care influenţează formaţiunile noroase de la înălţimi mari”.

Norii oferă, în general, indicii valoroase în înţelegerea climatului Pământului. Aşa efemere cum sunt, înălţimea şi locul de formare al norilor ar putea să diminueze sau să accentueze efectele încălzirii globale. Nimeni nu poate prevedea însă prin ce schimbări vor trece formaţiunile noroase în viitor.

Naveta spaţială Terra, aparţinând NASA, urmăreşte norii Pământului din martie 2000. În februarie 2012, Davis şi echipa sa a analizat primul set de date, acumulate în decurs de 10 ani, pentru a verifica dacă au intervenit schimbări evidente în acest interval.

Cercetătorii au aflat că înălţimea norilor a scăzut cu 1% în 10 ani, echivalentul a 30-40 metri, observând faptul că nu s-au mai format nori la înălţimi foarte mari.

Satelitul Terra este setat să colecteze date şi în următoaree decenii, ceea ce va ajuta oamenii de ştiinţă să determine cu mai multă precizie dacă stratul noros se diminuează în mod evident şi dacă aceasta este o tendinţă constantă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.