Mircea Duşa: Prevederea din programul PPMT referitoare la români este o aberaţie şi un atentat la demnitatea lor

Liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa, a susţinut, marţi (28 februarie 2012), că prevederea din programul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) referitoare la acordarea autonomiei culturale pentru românii din aşa-zisul Ţinut Secuiesc este o aberaţie şi un atentat la demnitatea lor.

Parlamentarul harghitean a declarat că timp de 20 ani românii din Harghita şi Covasna s-au luptat pentru păstrarea identităţii lor, iar acum s-a ajuns la situaţia în care să primească autonomie culturală, în ţara lor.

”Dacă de 20 ani, noi, românii din Harghita şi Covasna, ne batem să nu se şteargă urmele românismului din cele două judeţe, iată că acum, potrivit programului PPMT, trebuie să ne batem, în ţara noastră, pentru autonomie culturală, în cadrul autonomiei teritoriale. Consider că asemenea afirmaţii şi prevederi într-un document politic al unui partid este un atentat la demnitatea românilor. Cum, în ţara ta, să primeşti autonomie culturală de la o minoritate?”, a spus Mircea Duşa.

El a afirmat că premierul Ungariei, Viktor Orban, ar face ”mai bine să sprijine cu proiecte economice şi sociale” comunitatea maghiară din România decât ”să înfiinţeze un partid în ţara noastră”.

”Se pare că la noi este posibil orice, inclusiv că guverne din afara ţării îşi înfiinţează partide politice. Este de notorietate faptul că Tokes este mâna întinsă a premierului Orban Viktor în România şi el îşi dorea un partid care să danseze aşa cum cântă el. Probabil că el sprijină financiar acest partid, în loc să sprijine cetăţenii minoritari maghiari din România cu proiecte de dezvoltare economică şi socială”, a conchis liderul deputaţilor social-democraţi.

Platforma Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care a fost votată sâmbătă, la congresul de constituire de la Miercurea Ciuc, prevede obţinerea autoguvernării speciale pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor.

În capitolul care se referă la regiunile Transilvaniei, se consideră că ”Ţinutul Secuiesc, datorită tradiţiilor sale istorice şi culturale autonomiste, trebuie să obţină o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor, care reprezintă o minoritate în regiune”.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a fost înfiinţat la iniţiativa europarlamentarului Tokes Laszlo şi se doreşte o alternativă la UDMR.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.