EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Primăria Constanţa a demarat construirea de locuinţe modulare pentru nevoiaşi

0

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, luni (27 februarie 2012), că municipalitatea a demarat construirea primelor locuinţe modulare pentru circa 1.500 de persoane nevoiaşe, acestea urmând să se mute în casele tip container în luna mai.

”Am demarat lucrările la cartierul de case pentru amărâţi. (…) Prima etapă va fi gata spre sfârşitul lunii mai. Coincidenţă … înainte de alegeri. Şi vor intra cam 1.500 de oameni amărâţi.”

Următoarea etapă va fi gata în octombrie-noiembrie, cu încă 1.500-2.000 de amărâţi şi, dacă e nevoie, continuă şi anul următor în acelaşi ritm, pentru că licitaţia e făcută pe patru etape, licitaţia încheindu-se în decembrie anul trecut”, a menţionat edilul Constanţei.

Potrivit acestuia, investiţia în construirea de locuinţe modulare pentru circa 3.500 de persoane este în jur de 10 milioane de euro, ceea ce înseamnă ”cel mult 3.000 de euro de om băgaţi în casă cu căldură, bucătărie şi aşa mai departe”.

Radu Mazăre a spus că lucrările de construire a cartierului sunt făcute de compania israeliană care şi asfaltează oraşul, aceasta fiind singura firmă care a participat la licitaţie.

”Compania israeliană care face drumurile a participat la licitaţie. Singura de fapt pentru că este un preţ foarte strâns şi din care nu se câştigă mai nimic. (…) Eu am discutat cu mai multe firme, inclusiv cu ei, şi le-am spus ca am nevoie să mă ajute aici pentru că se şi finanţează, iar lucrarea se plăteşte în rate, în patru ani”, a declarat Mazăre.

Acesta a precizat, totodată, că o firmă din Baia Mare fabrică respectivele containere, ”dându-se astfel de muncă românilor şi companiilor din România”.

Până în prezent, la Primăria Constanţa au fost depuse aproximativ 2.600 de dosare prin care persoanele nevoiaşe solicită locuinţe modulare.

Noul cartier va fi construit pe o suprafaţă de circa 6 hectare şi va fi denumit Campusul social ”Henri Coandă”.

În martie 2011, la lansarea proiectului respectiv, Radu Mazăre a declarat că acesta are două ”mari” avantaje, fiind ieftin şi putând fi susţinut de orice autoritate locală sau centrală care doreşte să execute foarte repede locuinţe sociale.

”Cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic. Vor fi alţii cu un venit cât de cât care vor plăti numai apa şi curentul, iar cei care sunt tineri şi asta reprezintă o etapă provizorie în viaţa lor, care au copii şi totuşi n-au unde să stea şi muncesc, vor plăti şi o chirie modică astfel încât să fie obligaţi să caute, ulterior, o locuinţă unde să stea”, a afirmat primarul.

Conform acestuia, containerele vin gata făcute din fabrică, vor fi asamblate tipul P+2 şi vor fi construite pasarele care vor face legătura între ele, iar astfel de construcţii sunt în toată lumea, în Olanda de exemplu existând cel mai mare campus universitar construit din containere.

De locuinţele modulare pot beneficia constănţenii cu vârsta de peste 18 ani, care nu deţin contracte legale de închiriere cu fondul locativ de stat, nu au în proprietate imobil, autoturism, teren intravilan sau extravilan pe întreg teritoriul ţării, excepţie de la aceste condiţii făcând persoanele cu handicap.

Campusul social din municipiul Constanţa va purta numele lui Henri Coandă pentru că acesta este inginerul care a inventat locuinţele modulare, în 1921, perfectând reţelele de beton armat şi găsind noi geometrii de schelete metalice multicelulare uşoare, cu o izolaţie termică şi fonică excelenţă, capabile să asigure o rezistenţă sporită.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.