Reţelele de socializare sunt supravegheate permanent. Află ce CUVINTE-CHEIE sunt urmărite de autorităţi

– Cum ar fi să devii suspect după ce postezi pe Facebook că te simţi „bolnav”? Sau când spui unui prieten că „urmăreşti” un anumit show de televiziune? Sau când comentezi pe un forum, spunând că guvernul „îşi ia partea”? De fapt, lucrul acesta se şi întâmplă: orice menţiune legată de o vacanţă petrecută în Mexic sau o sesiune de cumpărături la „Target”, intră imediat în vizorul Departamentului pentru Securitate Naţională din Statele Unite, anunţă Huffington Post.

După cea mai recentă dezvăluire asupra modului în care guvernul american supraveghează reţelele de socializare, Centrul pentru Protecţia Datelor Electronice a postat on-line un manual utilizat de Departamentul de Securitate Naţională, care include sute de termeni (cum sunt cei evidenţaţi mai sus), folosiţi pentru scanarea informaţiilor asociate cu terorismul, dezastrele naturale sau ameninţările la adresa sănătăţii naţionale.

În documentul de 39 de pagini intră şi termeni expliciţi cum sunt „atac”, „Al-Quaida”, (cu mai multe tipuri de grafie), precum şi cuvinte care pot fi inofensive sau „periculoase”, în funcţie de context: „exerciţiu”, „misiune”, „val”, „iniţiativă”, „eliberare”, „organizaţie”.

Manualul a fost eliberat de Centrul de Operaţiuni la o săptămână după ce oficiali din structurile de Securitate Naţională au declarat, într-un proces, că analiştilor americani le este monitorizată activitatea on-line. Mary Ellen Callahan, şeful Departamentului de Securitate Naţională şi Richard Chavez, director al Centrului de Operaţiuni Naţionale au depus mărturie că reţelele sociale sunt supravegheate numai pentru context şi nu pentru a urmări opiniile care nu se aliniază cu guvernul.

Un oficial din structurile de protecţie a declarat că manualul este punctul incipient al acestei politici de supraveghere şi că măsurile nu se vor opri aici. Oficialul neagă, la rândul său, acuzaţia că guvernul ar monitoriza actorii care se opun politicilor guvernamentale.

Agenţia recunoaşte că manualul este vag şi are nevoie de actualizări. De exemplu, pe lista denumirilor asociate cu riscuri teroriste se află Hamas şi Hezbollah, dar şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, care a fost odată considerată grupare teroristă de către guvernul american. Acum organizaţia conduce o misiune diplomatică la Washington, iar liderul său, Mohmoud Abbas s-a întâlnit în câteva rânduri cu fostul preşedinte Bush şi cu preşedintele Obama.

Huffington Post a primit o serie de texte trunchiate, extrase de pe reţelele de socializare, asociate cu rapoartele realizate de analiştii de la Departamenul de Securitate. Un raport face legătura între un schimb de mesaje şi un atentat pus la cale de trei adolescenţi din suburbia Ogden, la nord de Salt Lake, descoperit la timp.

Alte rapoarte fac trimitere la un accidenet în lanţ produs din cauza închiderii drumului I 85 din Carolina de Nord, un virus scăpat de sub control la univeristatea George Washington, un pachet neidentificat depus la judecătoria din Alabama sau evacuarea a unei şcoli din Bronx, New York, în urma identificării unei substanţe suspecte.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.