Somniferele se asociază cu un risc crescut de deces

Medicamentele prescrise în mod curent pentru dormit se asociază cu un risc de deces de aproape patru ori mai mare decât la persoanele care nu iau astfel de medicamente, arată un studiu american publicat luni (27 februarie 2012) în BMJ OPEN, menţionat de APF.

Somniferele mai determină, la cei mai mari consumatori, un risc crescut de cancer (+35%), adaugă autorii studiului.

Medicamentele incriminate cuprind familia benzodiazepinelor, a non-benzodiazepinelor, barbituricele şi sedativele antihistaminice.

Studiul, realizat de o echipă de medici din California, s-a desfăşurat pe 10.529 adulţi, cu vârsta medie de 54 de ani şi care au luat somnifere pe reţetă între inauarie 2002 şi ianuarie 2007. Ei au fost comparaţi cu un grup de 23.676 de persoane care n-au luat somnifere şi care au fost sub observaţie în medie 2,5 ani.

Pacienţii care luau medicamente hipnotice (ca să doarmă) au prezentat un risc de mortalitate de peste patru ori mai mare (4,6) decât cei care nu consumau astfel de medicamente. Chiar la micii consumatori (18 pastile sau mai puţin pe an), riscul de deces este de trei ori mai mare, mai spune studiul.

Citeste si:  Tatăl premierului Emil Boc a încetat din viaţă

Autorii recunosc că asocierea acestor medicamente cu riscul de deces nu implică neapărat o legătură de la cauză la efect, chiar dacă rezultatele le confirmă pe cele ale altor studii. Ei lansează totuşi un avertisment în privinţa consumului de somnifere.

„Apreciem că 6-10% din adulţii americani au luat acest tip de medicamente în 2010, cifra putând fi chiar mai mare în anumite părţi ale Europei”, spun cercetătorii.

Potrivit studiului, au existat 265 decese dintre cei 4.336 pacienţi care au luat zolpidem, medicament prescris frecvent, şi 295 în rândul celor 23.000 de persoane care n-au luat sedative ca să doarmă.

Citeste si:  Fotograful Eduard Guţescu a câştigat un premiu de merit la National Geographic Traveler Photo Contest 2015

Unele studii anterioare au stabilit o legătură între somnifere şi accidentele de maşină şi căderi, ca şi cu probleme de regurgitare în esofag şi ulcere.

Somniferele se asociaza cu un risc crescut de deces

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close