SURPRIZĂ: Cine munceşte cel mai mult dintre popoarele europene?

– Ştim cu toţii că în utlimii ani, criza din zona euro a dezvăluit diferenţe serioase între ţările din familia europeană. Între statele UE, Grecia s-a evidenţiat ca ţintă a criticilor.

A consumat Grecia mai mult decât putea produce? Sunt grecii leneşti? În privinţa acestei ultime întrebări, statisticile spun o poveste suprinzătoare. Acestea arată că media anuală a orelor de muncă pe cap de locuitor plasează Grecia între statele cele mai munictoare, scrie BBC.

Astfel, cifrele înaintate de Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD) arată că un muncitor grec petrece 2.017 de ore pe an la serviciu, mai mult decât în orice altă ţară din Europa. Dintre cele 34 de state care fac parte din OECD, Grecia este cu doar două locuri în urma liderului – Coreea de Sud.

Pe de altă parte, un muncitor german – perceput ca model de productivitate în Europa – adună numai 1 .408 de ore pe an, plasând Germania pe locul 24 din 25 de ţări europene din topul OECD.

Diferenţa dintre numărul orelor de muncă şi randamentul celor două ţări este explicată de Pascal Marianna, statistician OECD: „Piaţa din Grecia este alcătuită dintr-un mare număr de persoane care au propria afacere – fermieri şi mici întreprinzători, care lucreză mult peste program”.

Pe de altă parte, numărul de angajaţi part-time în Germania este mult mai ridicat, ceea ce înseamnă că, în medie, un angajat din patru lucrează cu jumătate de normă.  Acest lucru arată că cele două pieţe de muncă sunt structurate atât de diferit, încât este foarte greu să fie comparate.

Chiar şi dacă se face abstracţie de aceste segmente de piaţă (micii proprietari şi lucrătorii part-time), grecii ies în cifre, în continuare, ca având cu 10% mai multe ore de muncă decât germanii. Aceştia din urmă îşi iau mai multe vacanţe, concedii medicale şi concedii de maternitate – în medie, cu patru săptămâni mai multe decât grecii.

Dacă adăugăm şi detaliul că în Grecia doar 60% din populaţia aptă de muncă este angajată, în comparaţie cu 72% în Germania, rămâne întrebarea: de ce este tot Grecia în situaţia de a fi savată de la colaps de Uniunea Europeană?

Răspunsul se află în altă parte. Dacă luăm PIB-ul fiecărei ţări şi îl împărţim la numărul de angajaţi, muncitorul german iese mai productiv, în medie, decât cel grec. Marianna afirmă că aceasta se datorează faptului că Germania are un sistem foarte eficient de producţie şi multe ramuri econonice sunt puternic tehnologizate.

loading...

Citește și
Loading...

3 Comentarii
  1. dinu spune

    am inteles daca am propria afacere inseamna ca muncesc 20 de ore din 24 halal statistica

  2. OOOOOOO spune

    „un muncitor grec petrece 2.017 de ore pe an la serviciu, mai mult decât în orice altă ţară din Europa”. CUVINTUL CHEIE IN FRAZA ASTA E ‘PETRECE’; ROMANIA FACE PARTE DIN ACECEESI CATEGORIE….IN ROMANIA SE MERGE LA SERVICIU, IN ALTE TARI ‘MERGI LA MUNCA’; IN TARAILE NORDICE ITI SCOT ASTIA UNTUL DIN TINE SI TE PLATESC CA ATARE…….IDEEA???…MERGI LA MUNCA SAU MUNCESTI!….ORICUM …EXPLOATAREA E IN FLOARE!

  3. Timica spune

    O astfel de statistica nu are nici o relevanta. Poti sta la slujba 25 din 24 de ore si sa produci nimic. Relevant este cat produci si cu cat produci mai mult in mai putine ore cu atat mai eficient muncesti. Lucrand 4 ore si producand cat pentru zece ore este mult mai ieftin si mai de calitate decat lucrand zece ore si producand cat pentru patru. Munca extensiva nu duce la nimic bun, vadeste o economie ineficienta si un management defectuos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.