Teodor Meleşcanu: Prima mea prioritate ca şef al SIE este îmbunătăţirea dialogului cu Parlamentul

Senatorul Teodor Meleşcanu, propus de şeful statului pentru funcţia de director al SIE, a declarat marţi (28 februarie 2012), după audierea în comisiile de resort, că prima sa prioritate în calitate de şef al acestui serviciu ar fi îmbunătăţirea dialogului cu Parlamentul.

„Prima chestiune pe care au ridicat-o (parlamentarii din comisii în cadrul audierilor – n. red.) este nevoia pe care o resimt de mai multă informaţie în legătură cu activitatea serviciului. Având în vedere dubla mea calitate, şi de fost senator şi, dacă va aproba plenul, de şef al serviciului, voi ţine cont de acest lucru şi îmi propun să joc rolul de interfaţă între serviciu, care are rigorile lui, şi Parlament şi chiar societatea românească, în general. Prima prioritate este îmbunătăţirea dialogului cu Parlamentul şi creşterea controlului politic asupra serviciului, care pentru mine va fi o chestiune de normalitate”, a afirmat Meleşcanu.

El a enumerat printre priorităţile sale ca viitor şef SIE şi dezvoltarea colaborării cu serviciile similare din statele membre NATO şi UE. De asemenea, Meleşcanu s-a pronunţat şi pentru implicarea SIE în atragerea de fonduri financiare pentru România.

„Mă gândesc la faptul că printre vulnerabilităţile pe care România le are la ora actuală (…) sunt şi probleme legate de criza economică. Eu cred că verificarea bonităţii, identificarea unor surse posibile ar trebui să fie o prioritate pentru serviciu, sigur, fără a prelua atribuţiile organelor de specialitate ale statului”, a arătat Teodor Meleşcanu.

De asemenea, acesta a prezentat ca pe o prioritate şi continuarea procesului de modernizare a SIE, proces văzut ca fiind „singurul nostru atu”.

„Nu cred că vom putea niciodată rivaliza cu alte ţări din punct de vedere al mijloacelor tehnice pe care le avem, dar cred că din punct de vedere al calităţii oamenilor din serviciu putem nu numai rivaliza, ci chiar să-i depăşim”, a susţinut Meleşcanu.

Întrebat sub ce formă va fi prezentată plenului reunit concluzia comisiilor de resort după audierea sa, Meleşcanu a precizat că va fi trimisă o recomandare.

„A fost o recomandare. Am avut cvorum, dar potrivit regulamentului, trebuie ca fiecare comisie să aibă cvorum, or, la Comisia pentru controlul activităţii SIE nu a fost cvorumul necesar”, a afirmat Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a fost audiat marţi de Comisiile de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisia pentru controlul activităţii SIE, pentru ocuparea postului de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.