EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Aderarea la Schengen, înainte de a fi o problemă de prezenţă europeană, este una de demnitate naţională

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a afirmat, marţi (28 februarie 2012), că speră ca România să intre cât mai curând în spaţiul Schengen şi să fie depăşit blocajul politic în acest caz.

„Sunt mulţumit că MAI şi-a îndeplinit obligaţiile tehnice în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Este un aspect recunoscut în cadrul UE şi demonstrează că suntem pregătiţi să asigurăm frontiera externă orientală a UE şi nu-mi pot dori decât într-un termen cât mai apropiat blocajul politic extern nouă să poată fi depăşit. Pentru acest ultim fapt responsabili sunt decidenţii politici. Îmi doresc ca România să se afle cât mai curând printre statele membre ale spaţiului Schengen, înainte de a fi o problemă de prezenţă europeană este una de demnitate naţională”, a spus Ungureanu, la bilanţul MAI pe anul 2011.

Premierul a exprimat aprecierea Guvernului faţă de eforturile făcute de MAI anul trecut, în ciuda problemelor cu care s-a confruntat.

Premierul a spus că aşteaptă ca MAI să fie o instituţie modernă, europeană, eficientă, profesionistă şi să reprezinte fiecare cetăţean. „Nu cer ministrului Administraţiei şi Internelor decât normalitate. Eu cred că aceasta este aşteptarea pe care fiecare dintre noi trebuie să o avem în fiecare zi. Vrem să ne fie bine măcar acolo unde ştim să statul este responsabil pentru liniştea fiecăruia dintre noi”, a spus Ungureanu.

Acesta a pledat pentru utilizarea masivă a banilor europeni şi a completat că aşteptările de la MAI sunt „legea şi ordinea”.

„Cred că raţiunea omului de rând trebuie să conteze ca linie strategică a activităţii dv. Poate acestea fac o viaţă mai bună în România şi nu este un clişeu pentru că lipsa evaziunii înseamnă mai mulţi bani la bugetul de stat, pentru că bugetul de stat nu trebuie risipit, în condiţii de lipsă a corupţiei înseamnă că aceşti bani pot fi folosiţi în folosul cetăţenilor, iar banii europeni sunt plusul de bunăstare de care avem cu toţii nevoie”, a precizat premierul.

În plus, el a arătat că îşi doreşte o administraţie care să fie „prietenoasă, onestă, civilizată, sensibilă la grijile fiecărui contribuabil”. „O administraţie serioasă dă substanţă credibilităţii sale, o administraţie neatentă şi superficială arată de fapt cum este statul”, a spus premierul.

Acesta a transmis acest mesaj către angajaţii MAI. „Am convingerea că între tradiţie şi avangardă există reconciliere fără revoluţie. (…) Cred că vechile generaţii din rândul celor care sunt astăzi în activitate, cu mai multă experienţă în virtutea vârstei şi generaţiile mai tinere, care au ambiţie şi entuziasm, împreună pot crea frontul de care este nevoie pentru a înainta în războiul cu evaziunea fiscală, cu nerespectarea legii, cu lipsa de ordine”, a afirmat Ungureanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata