Creştere a debitelor pe majoritatea râurilor şi cotele Dunării staţionare, în următoarele 24 de ore

Majoritatea debitelor de pe râurile din ţară vor fi în creştere, în următoarele 24 de ore, mai puţin pe cursurile din jumătatea de est, unde vor fi staţionare, în timp ce pe Dunăre cotele apelor vor fi staţionare la intrarea în ţară, relevă prognoza hidrologică publicată, miercuri (29 februarie 2012), de Administraţia Naţională „Apele Române”.

Potrivit sursei citate, debitele râurilor vor fi, în general, în creştere din cauza propagării pe cursurile inferioare ale Mureşului şi Prutului, staţionare pe râurile din jumătatea de est a ţării şi în scădere pe celelalte râuri.

De asemenea, formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante, exceptând râurile din nordul şi centrul teritoriului, unde vor fi în uşoară intensificare şi extindere. În plus, se va menţine zăporul format anterior pe râul Bistriţa la s.h. Frumosu şi podurile de gheaţă cu îngrămădiri pe Someş la s.h. Răstoci şi Crişul Alb aval s.h. Gurahonţ.

Pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui se vor menţine aglomerările de gheţuri cu grosimi între 0,2 şi 1,5 metri pe o lungime totală de 10,5 km.

Izolat, pe unele râuri mici, ca urmare a dislocării şi îngrămădirii formaţiunilor de gheaţă, se pot produce blocaje de gheţuri care vor duce la creşteri artificiale însemnate de niveluri, cu atingerea şi depăşirea Cotelor de Atenţie pe unele sectoare de râu, mai ales din sudul, sud-vestul şi sud-estul ţării.

În ceea ce priveşte situaţia Dunăre, debitele fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) vor fi staţionare, de 3.150 mc/s, sub media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s). Pe sectoarele Gruia-Olteniţa şi Galaţi-Tulcea debitele vor fi în creştere, dar şi în scădere pe sectorul Călăraşi-Brăila.

Totodată, podurile de gheaţă pe sectorul Călăraşi-Isaccea se vor menţine, la fel pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea şi în Deltă blocajele de gheţuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.