Iaşi: Operaţie în premieră, la Spitalul de Recuperare

Un braşovean în vârstă de 63 de ani va reuşi să meargă după ce o echipă de medici ortopezi au efectuat, marţi (28 februarie 2012), o intervenţie chirurgicală de refacere a unui şold folosind grefă osoasă, intervenţia fiind realizată în premieră la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

O echipă de şase ortopezi a petrecut aproape patru ore în blocul operator pentru a reface şoldul pacientului folosind grefă osoasă.

Din echipa de medici a făcut parte dr Andrei Nica, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Colentina din Bucureşti, care, totodată, este directorul Departamentului de transplant osos, prof.univ.dr Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, dr. Paul Sârbu, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Universitar Sf Spiridon din Iaşi, dr Adriana Niţescu-Neagu, din cadrul aceluiaşi spital, doctorul Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi.

Prof. Paul Botez a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută ulterior, că în timpul intervenţiei chirurgicale a fost folosită grefă osoasă de la capete femurale de la donator viu şi grefă de la un pacient aflată în moarte cerebrală pentru a înlocui o tijă care i-a ieşit pacientului prin femur.

Implantul protetic pus la o intervenţie anterioară a fost scos pentru că s-a dislocat şi a afectat jumătate din femur.

Am folosit os cortical de la un donator în moarte cerebral şi os femural tocat de la pacientul viu. Au fost folosite cinci grefe. Pacientul a fost adus la noi în stare gravă. Nu putea merge, nu putea pune piciorul în pământ. Starea pacientului a fost foarte bună în sala de operaţii, acum el se simte bine dar, ca după orice intervenţie, a fost dus la Terapie Intensivă”, spune profesorul Paul Botez.

Medicii care au efectuat intervenţia chirugicală speră ca în aproximativ două săptămâni pacientul să poată fi externat astfel încât acesta să plece acasă pe propriile picioare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.