EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Judecătoarea ÎCCJ Maria David, reţinută de procurorii anticorupţie, urmând să fie prezentată pentru arest preventiv

Judecătoarea de la Secţia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Maria David a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi urmează să fie prezentată instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţia de trafic de influenţă, informează un comunicat al DNA transmis miercuri (29 februarie 2012).

Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie-decembrie 2009, Maria David, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit de la un denunţător, în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro.

„În schimbul banilor, inculpata a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială, de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, pe data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare.

În continuare, în ianuarie 2012, Maria David i-a promis aceluiaşi denunţător că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar având ca obiect recursul declarat de acesta împotriva unei sentinţe penale prin care Judecătoria Târgovişte îi respinsese o cerere de revizuire.

Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiaşi decizii penale prin care denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

„În perioada ianuarie-februarie 2012, inculpata David Maria a primit de la denunţător, în mod repetat, suma totală de 4.000 euro şi 3.800 lei, în scopul menţionat anterior. În ziua de 21 februarie 2012 , inculpata i-a mai pretins denunţătorului suma de 110.000 euro, spunându-i că va remite banii judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar ‘prima etapă’, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua, constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat, să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza”, informează DNA.

La termenul din 27 februarie 2012, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de denunţător împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgovişte.

CSM a admis pe 28 februarie cererea procurorilor DNA de percheziţie, reţinere şi arestare preventivă a judecătoarei Maria David, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata