Sindicatele protestează în toată Uniunea Europeană, cerând alternative la măsurile de austeritate

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) organizează miercuri (29 februarie 2012) mişcări de protest în toată Uniunea Europeană (UE) pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de politica de austeritate promovată de la Bruxelles şi solicită elaborarea unui plan alternativ pentru ieşirea din criză, centrat pe „locuri de muncă şi justiţie socială”, transmite agenţia EFE.Această nouă „zi europeană de acţiune” va avea epicentrul în capitala Belgiei, unde sindicatele au programat mai multe manifestaţii în faţa sediilor instituţiilor europene, printre care şi Consiliul UE, care va găzdui joi summitul liderilor comunitari.

CES solicită Uniunii Europene să dea prioritate „locurilor de muncă şi justiţiei sociale” şi să nu se concentreze numai pe stabilitatea bugetară şi pe măsurile de ajustare fiscală, poziţie susţinută cu o zi în urmă de reprezentanţii sindicali europeni la întâlnirea pe care au avut-o cu preşedintele executivului comunitar, Jose manuel Durao Barroso.

„Constatăm cu îngrijorare că în UE nu se elaborează măsuri decât pentru echilibrul conturilor publice, ceea ce a condus la o nouă recesiune în Europa, cu un risc semnificativ de creştere a şomajului”, a declarat Ignacio Fernandez Toxo, preşedinte al CES şi secretar general al sindicatului spaniol Comisiones Obreras (CCOO).

În cadrul acestei întâlniri, sindicatele i-au reafirmat lui Barroso necesitatea „relaxării” criteriilor din planul de stabilitate şi creştere al UE, cu toate că, în opinia CES „este imposibil ca toate statele membre să îndeplinească obiectivele fără a afecta nivelul de ocupare al forţei de muncă şi modelul social”. Aceste riscuri „sunt preocupante în mod special în cazul Spaniei”, a declarat Toxo după întâlnire.

Sindicatele europene i-au transmis miercuri aceste mesaje şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cât şi preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz şi reprezentanţilor principalelor grupuri politice din acest organism.

În plus, CES organizează miercuri o manifestaţie în faţa sediului Consiliului Uniunii Europene, începând cu ora 11:00 GMT, mai târziu în cursul aceleiaşi zile sindicatele din Belgia urmând să se reunească în faţa Băncii Centrale a acestei ţări (BNB).

În celelalte state ale UE, „ziua europeană de acţiune” sindicală include manifestaţii, greve şi sesiuni de informare pentru salariaţi, CES precizând că aceste acţiuni vor fi „descentralizate” şi vor fi coordonate de sindicatele naţionale.

În cadrul acestor acţiuni la nivel european, în România Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) „Cartel Alfa”, alături de Blocul Naţional Sindical şi alte organizaţii sindicale, va organiza miercuri 29 februarie, în toată ţara, acţiuni de protest împotriva austerităţii şi disciplinei bugetare dorite de liderii Uniunii Europene, după cum se precizează într-un comunicat al CNS „Cartel ALFA”.

În Bucureşti, protestul vor avea loc în Piaţa Victoriei, în timp ce în ţară manifestaţiile vor fi organizate în faţa sediilor prefecturilor din fiecare municipiu de judeţ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.