SPIONAJ, de la înălţime: ce date vor putea să înregistreze dronele?

– Săptămâna trecută, preşedintele Obama a semnat un act prin care permitea sistemelor de zbor fără pilot, cunoscute sub denumirea de drone, să survoleze spaţiul aerian american, scrie Sceintific American.

Actul a ridicat deja o serie de întrebări: vor ajunge dronele să survoleze, legal, la 100 de metri deasupra reşedinţelor, captând imagini de pe proprietăţile private şi prin ferestrele caselor? În ce măsură vor putea aceste aparate să vegheze asupra siguranţei spaţiului aerian? Cum ar putea fi opriţi potenţialii terorişti să controleze aceste aeronave uşoare şi silenţioase, direcţionându-le către către ţinta aleasă?

După cum se prefigurează lucrurile, stratosfera ar putea să fie curând populată de drone care vor desena, leneş şi tăcut, cercuri ample pe cer.

Dronele pot rămâne în aer ani întregi, alimentate cu enerige solară. Au aripile uşoare şi prind viteza unei biciclete, surprinzând cu camerele lor de înaltă rezoluţie toate mişcările de la nivelul unui oraş întreg.

Stratosfera este aproape goală, rece şi tăcută, mai aproape de întunericul spaţiului interplanetar decât de lumea oamenilor. Acest lucuru este pe cale să se schimbe.

Stratosfera (aflată la 12-45 kilometri deasupra  Pământului) este acea zonă atmosferică tăcută şi nepopulată pe cale să devină domeniul dronelor. Avioanele comerciale pot atinge uneori partea inferioară a stratosferei, în timp ce la peste 16 kilometri înălţime traficiul este limitat numai pentru avioanele militare de recunoaştere şi rachetele lansate vertical spre orbită.

Planul de a transforma stratosfera în domeniul dronelor este deja puns în aplicare.

Zephyr este o dronă proiectată pentru altitudine mare, cu panouri solare încorporate, concepută de compania britanică QinetiQ. Are o greutate de 55 kilograme, o anvergură a aripilor de 22 metri şi a fost testată timp de două săpămâni în Arizona.

În 2010, Boeing a anunţat că a obţinut un contract de la Agenţia de Cercetare şi Proiectare Avansată pentru a crea Soar Eagle, o navetă care va putea zbura la 18 000 metri desupra Pământului, timp 5 ani.

Desigur, sistemul de supraveghere pe cale aeriană nu este nou.

Sateliţii sunt, de decenii, o prezenţă, iar sateliţii militari de recunoaştere pot să livreze imagini fidele ale tuturor punctelor de interes. Totuşi, sateliţii nu pot să se concentreze pe puncte izolate, aşa cum o vor face dronele, folosind tehnologie care este deja folosită în multe dintre gadgeturile pe care le utilizăm în mod curent.

Dar ce anume vor putea face exact aceste drone? Multe, de fapt.

Vor putea înregistra traseul şi viteza oricărui vehicul de pe şosele. Vor putea analiza mişcarea pietonilor de pe stradă. Noaptea vor întregistra momentul precis în care luminile caselor se aprind şi se sting.

Datele pe care le acumuleză, asociate cu informaţia extrasă din telefoanele pe care le folosim, vor deveni o componentă importantă în evidenţa digitala ţinută asupra tuturor acţiunilor noastre.

În ceea ce priveşte legalitatea observaţiilor făcute cu dronele, există deja un precedent.

În 1986, când poliţia americană a folosit un avion privat pentru a obţine dovada că un suspect creştea marijuana pe proprietatea sa dinn California, Curtea Supremă a decis că această metodă nu a reprezentat o violare a celui de-al Patrulea Amendament, deorece supravegherea s-a făcut din spaţiul aerian public.

Dreptul la intimitate este legat de liberatea individuală, însă devinde un concept din ce în ce mai relativ. De exemplu, majoriatea oamenilor nu se simt deranjaţi de prezenţa camerelor de supraveghere de pe şosele, din clădirile de birouri, din magazine. Se consideră că aceste dispozitive sunt necesare. În practică, avem tendinţa să fim mai toleranţi cu limitările care ni se aplică, dacă ele sunt aplicate tuturor în mod nediferenţiat.

În acest moment nici un guvern nu promovează în mod public şi activ un plan de supraveghere cu drone. Însă, pentru că foarte curând va deveni o măsură puţin costisitoare şi uşor de aplicat, şi pentru că informaţia culeasă va fi considerată utilă şi valoroasă, este, aproape sigur, o măsură inevitabilă. Ea se va concretiza, cel mai proabil, până la sfârşitul acestui deceniu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.