Traian Igaş: Poziţia României în legătură cu Serbia este una corectă

Senatorul democrat-liberal Traian Igaş susţine că poziţia României în legătură cu obţinerea statutului de ţară candidată la UE a Serbiei este una corectă.

„În calitate de membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni susţin că poziţia României a fost şi este una corectă în legătură cu obţinerea statutului de ţară candidată la UE a Serbiei, şi îmi fundamentez susţinerea pe faptul că această ţară trebuie să respecte anumite condiţii ca orice alt stat care a traversat procesul de aderare, cu atât mai mult cu cât avem o sensibilitate în ceea ce priveşte criteriul protecţiei minorităţilor naţionale, şi aici mă refer, în special, la românii din Valea Timocului”, spune senatorul democrat-liberal, potrivit unui comunicat transmis, miercuri (29 februarie 2012).

Acesta subliniază că România are o istorie de aproape douăzeci de ani de discuţii cu autorităţile sârbe pentru garantarea drepturilor românilor din Serbia.

Igaş a precizat că încă din mandatul său de deputat, din perioada 2004 – 2008, a încercat să se implice pentru o mai bună relaţionare dintre românii din Serbia – fie că sunt cunoscuţi drept „români” sau „vlahi” – şi autorităţile sârbe.

„Credeam că în decembrie 2011, odată cu deschiderea Punctului de trecere a frontierei Porţile de Fier II, Serbia va da dovadă de o mai mare deschidere în ceea ce priveşte acordarea drepturilor minorităţii române. Consider un gest firesc ca românii din comunitatea din Valea Timocului să aibă dreptul la un învăţământ în limba maternă, iar slujbele religioase să se poată desfăşura în limba română aşa cum şi minoritatea sârbă din România se bucură de acest lucru”, mai susţine Traian Igaş.

Marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, România a prezentat o declaraţie în care se subliniază necesitatea semnării unui protocol privind statutul minorităţilor. Astfel, miniştrii de Externe nu au făcut decât să recomande acordarea statutului de candidat Serbiei, o decizie oficială urmând să fie luată la Consiliul European de joi şi vineri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.