EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

UNICEF: Milioane de copii suferă din cauza marginalizării şi privaţiunilor în zonele urbane

0
Peste un miliard de copii din lumea întreagă trăiesc în mediul urban, un număr tot mai mare dintre ei fiind marginalizaţi şi suferind din cauza diferitelor privaţiuni, a semnalat marţi (28 februarie 2012) Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în raportul său privind Situaţia copiilor în lume în anul 2012, relatează agenţia EFE.Organizaţia atrage atenţia asupra faptului că, deşi mulţi copii de bucură de avantajele oferite de viaţa urbană, un număr tot mai mare dintre ei nu beneficiază de drepturi elementare cum ar fi accesul la apa potabilă, la serviciile educaţionale, sănătate şi recreere, cu toate că locuiesc în apropierea locaţiilor unde sunt furnizate aceste servicii.

Conform documentului, care va fi prezentat miercuri în Mexic de către directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, mulţi dintre copii sunt exploataţi şi obligaţi să presteze munci periculoase, în plus fiind împiedicaţi să meargă la şcoală.

„Mulţi trebuie să facă faţă şi ameninţării cu evacuarea, deşi trăiesc în condiţii dificile, în locuinţe precare aflate în zone aglomerate şi sunt vulnerabili în faţa bolilor şi a dezastrelor„, mai semnalează raportul.

Acesta mai scoate în evidenţă faptul că penuria ce afectează copiii din comunităţile urbane sărace este ascunsă de autorităţi, inclusiv prin datele statistice pe baza cărora sunt elaborate programele de dezvoltare şi se iau deciziile cu privire la alocarea resurselor.

Întrucât datele statistice grupează pe toată lumea laolaltă, sărăcia unora este ascunsă de bogăţia altora, şi „o consecinţă a acestui fapt este că acei copii care suferă din cauza privaţiunilor sunt mai departe excluşi de la accesul la servicii de bază”.

Acolo unde există date statistice riguroase, acestea relevă diferenţele dintre rata de supravieţuire a copiilor, starea nutriţională şi educaţia, ce rezultă din accesul inegal la servicii.

„În lumea întreagă, sute de milioane de copii din cartierele urbane sărace, care locuiesc în spaţii necorespunzătoare se confruntă zilnic cu violări ale drepturilor ce li se cuvin, deşi trăiesc în apropierea instituţiilor şi serviciilor”, subliniază raportul, care mai sesizează şi faptul că, în multe ţări, copiii săraci din mediul urban trăiesc în condiţii asemănătoare sau chiar mai rele cu cei din zonele rurale, dacă avem în vedere malnutriţia şi rata mortalităţii.

Documentul semnalează totodată că în mediul urban găsim frecvent sărăcie şi excludere. Astfel, circa o treime din populaţia urbană din lume trăieşte în cartiere marginale, procent care în Africa depăşeşte 60%, estimându-se că în anul 2020 circa 1,4 miliarde de persoane vor trăi în locuinţe precare şi în cartiere marginale.

Potrivit UNICEF, o urbanizare majoră este inevitabilă. În fiecare an, populaţia urbană creşte la nivel mondial cu aproximativ 60 de milioane şi se prognozează că, până în anul 2050, şapte din 10 persoane vor locui în oraşe, acest procent fiind de 50% în prezent.

Având în vedere cele de mai sus, în următorii ani, cei mai mulţi dintre copii vor trăi în oraşe, nu în mediul rural. Conform datelor UNICEF, circa 60% din creşterea populaţiei urbane este atribuită copiilor. Din acest motiv, UNICEF insistă pe lângă guverne să acorde copiilor un loc central în procesul de planificare urbană, să extindă şi să amelioreze serviciile pentru toţi.

Pentru început, este nevoie de informaţii mai precise şi riguroase pentru a identifica inegalităţile dintre copiii din zonele urbane şi de soluţii pentru a le depăşi. Insuficienţa datelor demonstrează că acestor probleme nu li s-a acordat atenţia cuvenită.

Deşi guvernele, la toate nivelurile, pot depune mai multe eforturi pentru rezolvarea acestor probleme, măsurile adoptate în cadrul comunităţilor sunt şi ele importante, mai semnalează raportul.

„Urbanizarea este o realitate şi trebuie să investim mai mult în oraşe, să sporim eforturile pentru a oferi servicii copiilor care au nevoie de ele”, concluzionează directorul executiv al UNICEF.

Foto: Agerpres.ro

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.