Cele mai bine platite joburi pentru persoanele cu abilităţi sociale

– În Statele Unite persoanele care ştiu să lucreze cu oamenii, care sunt, aşadar, empatici, sociabili şi convingători, au cele mai multe şanse să ocupe posturile cele mai bine plătite, scrie Forbes.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/joburi.jpg

După afirmaţiile lui Laurence Shatkin, autor al cărţii 150 de joburi pentru abilităţile tale, calităţile sociale sunt cotate pe primul loc, cu cea mai mare cerere pe piaţa americană.

Deşi mulţi consideră că aceste abilităţi sunt înnăscute, aşa cum e cazul în matematică, ştiinţă sau tehnică, Shatkin este mai degrabă dispus că definească o aptitudine ca fiind o capacitate exersată şi nu neapărat un talent.

Autorul a analizat, astfel, toate joburile din Statele Unite care presupun abilităţi de persuasiune, negociere, capacitatea de a instrui, coordonare a eforturilor şi orientare către servicii. Apoi le-a plasat într-un clasament al celor mai bine plătite slujbe, de la avocatură la management şi sănătate.

Astfel, în capul listei se află marketing managerul, care câştigă în medie 112 800 dolari pe an, cu un potenţial de creştere salarială de 48%. Oferta pe piaţă este de 6000 de locuri anual. Cele mai apreciate calităţi ale unui manager sunt abilităţile sociale şi de management, capacitatea de sinteză şi se potriveşte personalităţilor cu iniţiativă şi aptitudini de dezvoltare a proiectelor.

Pe următoarele locuri se află posturile de manager de vânzări (locul 3, cu un salariu mediu de 98 000 dolari), manager general şi operaţional (locul 5), manager în construcţii (locul 8 – 83 860 dolari anual), manager de servicii administrative (locul 9), manager de servicii sociale şi comunitare (locul 20), cu un salariu mediu anual de 57 950 dolari.

Shatkin notează că, pentru a deveni oameni de succes, aceştia trebuie să aibă abilităţi sociale exersate în fiecare zi, deoarece salariile mari presupun responsabilităţi complexe.

Avocaţii ocupă locul al doilea în topul realizat de Shatkin, având un câştig de 112 760 dolari pe an, cu un potenţial de 52% de mărire a venitului. În fiecare an există o ofertă de 24 000 de joburi în Statele Unite, posturile fiind ocupate în proporţie de 13%. A fi un avocat de succes presupune excelente ablităţi de comunicare, o pregătire riguroasă, o personalitate cu iniţiativă şi capacitate de investigare.

Deşi în teorie dreptul este un domeniu conceptual, în practică acesta presupune contactul permanent cu oamenii, o foarte bună capacitate de a negocia şi de a convinge.

Cei ce lucrează în vânzări trebuie să fie şi ei profesionişti în a-i câştiga pe clienţi pentru a junge la câştiguri substanţiale. Cu o diplomă de bacalaureat, un agent de vânzări poate ajunge să câştige în SUA chiar şi 70 190 dolari pe an.

Pe de altă parte, asigurările de sănătate reprezintă un sector în continuă dezvoltare, având nevoie de persoane cu foarte bune abilităţi de comunicare. Un sfert din lista de joburi de top au legătură cu sistenul de sănătate: kinetoterapeut (locu 10), ergoterapeut  (locul 12), asistent medical (locul 16).

În cazul profesioniştilor de nivel înalt din sănătate, competenţele sociale sunt eclipsate de competenţele tehnice. În acest domeniu sunt apreciaţi oamenii care pun accent pe calitatea serviilor, care sunt empatici şi atenţi.

Shatkin mai adaugă un avantaj al abilităţilor sociale, din ce în ce mai apreciate în ultimii ani: în timp ce competenţele tehnice trebuie actualizate în permanenţă, cele dintâi sunt „pe viaţă”.

În plus, specialiştii în relaţionarea cu publicul pot avea succes mai uşor la un interviu printr-un CV impecabil şi printr-o probă de persuasiune şi negociere, care să dovedească potenţililor angajatori că sunt cei mai potriviţi pentru postul căutat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.