EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Dreptacii votează altfel decât stângacii? Află de ce!

– Deşi am putea crede că toate deciziile pe care le luăm au fundamente logice sau etice, o cercetare recentă dovedeşte că dexteritatea cu care folosim mâna dreaptă sau stângă în activităţile zilnice poate avea un rol important în felul în care vedem lumea.

Cercetătorul specializat în Ştiinţă Cognitivă, Daniel Casasanto, de la Noua Şcoală în Cercetare Socială din New York, a arătat că tendinţele comportamentale ale corpului nostru influenţează gândirea în moduri previzibile în multe domenii din viaţă, de la limbaj la imagistica mentală şi emoţie.

Casasanto şi colegii săi au cercetat dacă a fi dreptaci sau stângaci ar influenţa raţiunea în privinţa ideilor abstracte cum ar fi valorile individuale, inteligenţa sau sinceritatea.

Rezultatele arată că oamenii preferă, în general, lucurile pe care le întâlnesc în aceeaşi diemensiune spaţială cu mâna cu care scriu.

Cand participanţii au fost întrebaţi ce produs ar cumpăra, ce candidaţi pentru un job ar angaja sau în care care dintre două creaturi extraterestre ar avea mai multă încredere, dreptacii au ales produsul, persoana sau personajul din dreapta, iar stângacii pe cei din stânga.

Aceste tendinţe au fost descoperite inclusiv la copiii de 5 ani. Dar în ce fel influenţează mâna cu care scriem alegerile pe care le facem?

Totul se reduce la consecvenţă, spune Casasanto. Oamenilor le plac lucrurile la care e mai uşor de ajuns şi cu care e mai uşor de lucrat. Dreptacii interacţionează cu mediul mai uşor pe partea dreaptă decât pe stânga, astfel că asociază dreapta cu dimensiunea „bună“ şi stânga cu cea „mai puţin bună”, fără ca această percepţie să fie definitivă.

De exemplu, cei care îşi pierd mâna dreaptă sau care nu o mai pot folosi o vreme, ajung să asocieze dimensiunea bună cu partea stângă. După câteva minute de neîndemânare, dreptacii ajung să gândească exact ca un stângaci.

„Dacă le poţi modifica oamenilor corpul, le poţi modifica şi mintea” adaugă Casasanto.

E clar că această asociere are implicaţii dincolo de experimentele de laborator. În acest sens, specificitatea corpului ar putea avea chiar un rol în comportamentul de vot.

Casasanto indică faptul că multe state folosesc şi azi liste pe două coloane, cu numele candidaţilor pe dreapta şi stânga.

Pentru că 90% din populaţie este dreptace, spune Casasanto, cei care vor să atragă clienţi, să vândă produse ori să obţină voturi consideră că partea dreaptă a paginii sau a unui display de calculator este poziţionarea cea mai bună.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata