Furnizor de consumabile al Poliţiei Neamţ prins în hora infracţională a grupului Părpăuţă-Anton

– „Grifserv“ SRL, firma preferată de Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Neamţ pentru achiziţiile directe de consumabile şi piese de schimb pentru calculatoare şi copiatoare, a intrat în atenţia DIICOT pentru înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive furnizate de mai multe persoane constituite în grupul infracţional care îi aveau ca exponenţi pe Andrei Părpăuţă şi impostorul Maricel Anton

– Chiar în luna februarie, când scandalul a izbucnit în presă, „Grifserv“ SRL a vândut către IPJ Neamţ produse în valoare totală de peste 3.000 de lei, prin 22 de proceduri de achiziţie directă desfăşurate de poliţişti pe Sistemul de Achiziţii Publice

Unul dintre administratorii firmei „Grifserv“ SRL Piatra Neamţ (J27/508/1995, CUI 7440785), Marius Lucian Ciobanu (42 ani),beneficiază de un tratament delicat din partea anchetatorilor şi chiar al judecătorilor, chiar după ce DIICOT Neamţ a probat că este responsabil de introducerea în contabilitate a unor facturi fictive, spre a diminua valoarea impozitelor plătite la stat, facturi provenite din activitatea infracţională a unui grup special constituit în acest sens.

„Societatea comercială «Grifserv», administrată de Marius Ciobanu, a fost una dintre firmele care au beneficiat de facturile fictive de la Andrei Părpăuţă. Timp de doi ani, în perioada 2009-2011, au fost înregistrate în contabilitate facturi în valoare totală de 539.000 lei, în acest fel prejudiciul în dauna bugetului de stat a fost stabilit la 165.000 lei“, a declarat Cezar Talpău, şeful Biroului teritorial Neamţ al DIICOT.

Mai mult, conform anchetatorilor, între Marius Ciobanu şi grupul infracţional ar fi existat relaţii strânse, ca şi cum administratorul firmei chiar făcea parte din grup.

Astfel, ancheta DIICOT arată că Marius Ciobanu i-ar fi pus la dispoziţie lui Părpăuţă un spaţiu al Grifserv, în care avea acces numai acesta, fără existenţa vreunui contract de închiriere sau a altui act. De asemenea, Părpăuţă folosea în interesul lui, tot fără forme legale, un autoturism aflat oficial în proprietatea «Grifserv».

Marius Lucian Ciobanu a luat legătura, recent, cu unii beneficiari care îi asigură încasări din bani publici şi i-a asigurat că nu are nicio problemă, că are banii pregătiţi ca să achite sumele considerate prejudiciu şi că îşi va continua activitatea ca şi până acum.

Grupul infracţional Părpăuţă – Anton

Conform cercetărilor făcute de DIICOT, grupul format din Andrei Părpăută (36 de ani), Maricel Anton (43 de ani), Marcel Alexandru Nastasă (24 de ani), Ovidiu Lupu Cel Mare (25 de ani)  a acţionat în perioada 2009-2011 prin intermediul unui număr de circa 45 de societăţi comerciale, confecţionând facturi false pe care le plasau celor doritori, pricinuind un prejudiciu de circa 150 miliarde lei vechi bugetului statului. După ce o firmă nu mai putea emite astfel de facturi false, ea era înstrăinată pentru ca statul să nu poată recupera paguba.

Toţi au fost prezentaţi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă, dar a fost încarcerat numai Andrei Părpăuţă, un fel de creier al grupului, care furniza „expertiza“ şi îndemnurile necesare.

Administrator de afacere lăsat în afara grupului

„Grifserv“ SRL îi are ca administratori pe Marius Lucian Ciobanu şi pe Gheorghe Mirel Avram, care sunt asociaţi şi cu Ciprian Ifrim. Cu manevre contabile sprijinite de Părpăuţă şi tovarăşii lui de grup, firma a raportat pierderi de 14.913 lei în 2010 şi de 112.610 lei în 2009.

Totuşi, „Grifserv“ SRL a beneficiat şi beneficiază în continuare de bani publici adjudecaţi prin intermediul Sistemului de Achiziţii Publice (SEAP).

Ca o coincidenţă, „Grifserv“ SRL asigură, constant, consumabilele şi piesele de schimb pentru calculatoarele, imprimantele şi copiatoarele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. Prin 360 de proceduri de achiziţii directe, IPJ Neamţ a plătit diverse sume de bani către „Grifserv“ SRL.

Chiar în luna februarie, când scandalul a izbucnit în presă, „Grifserv“ SRL a încasat 3.165,84 lei de la IPJ Neamţ, din 22 de achiziţii directe.

Conform precizărilor făcute de inspectorul şef Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ, nu există nicio legătură între problemele pe care le-a generat Marius Lucian Ciobanu firmei pe care o administrează, cercetarea lui penală şi achiziţiile de pe SEAP.

„Toate consumabilele necesare Inspectoratului sunt cumpărate printr-o modalitate foarte transparentă, prin intermediul SEAP, iar criteriul decisiv în constituie preţul cel mai mic. Nu există prevederi legale prin care să poată fi respinsă o ofertă de pe SEAP nici prin care să fie exclusă de la licitaţii o firmă aflată în stare de funcţionare şi care îndeplineşte criteriile pentru participarea la procedurile de achiziţii“, a declarat Cătălina Bădeanu.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/tabel_grifserv_w.jpg

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.