EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

În Spania a intrat în vigoare controversata lege antipiraterie pe internet

După mai bine de doi ani de amendări şi aprobări, legea Sinde (denumită astfel după cea care a promovat-o, fostul ministru socialist al culturii, Angeles Gonzalez Sinde) este aplicată de joi (01 martie 2012), odată cu intrarea în funcţiune a noului regulament al comisiei pentru proprietatea intelectuală, organismul care se ocupă de reclamaţiile depuse împotriva posesorilor sau administratorilor de pagini web care pun la dispoziţia internauţilor materiale protejate de copyright.

Legea a fost aprobată de legislativ cu sprijinul puterii şi opoziţiei de la acel moment, a fost susţinută de reprezentanţii industriei audiovizuale, însă s-a confruntat cu o opoziţie directă din partea internauţilor. Asociaţia acestora a reuşit să aducă în faţa Tribunalului Suprem o cerere de suspendare a măsurilor – cerere care a fost admisă spre analiză de instanţa menţionată.

Comisia pentru proprietatea intelectuală este formată din două secţii. În prima, trei membri numiţi de ministrul culturii, la propunerea unor subsecretari de stat din Ministerele Justiţiei, Culturii şi Economiei se ocupă de medierea şi arbitrarea diferendelor care apar între diferite entităţi sau persoane, atunci când este vorba de protecţia drepturilor de autor.

În a doua, prezidată de secretarul de stat pentru cultură José María Lassalle, cei patru membri, din Ministerele Culturii, Industriei, Economiei şi din partea guvernului central, se ocupă de aplicarea procedurii de închidere a unor pagini web care afectează drepturile de autor. Secţiunea primeşte reclamaţiile, trimite semnalizări celor reclamaţi, cere informaţii şi dacă este cazul, transmite unei instanţe cererea de retragere a materialelor, sau suspendarea serviciilor din paginile de internet respective.

Potrivit explicaţiilor date EFE de către preşedintele Coaliţiei creatorilor, José Manuel Tourné, aproximativ 200 de pagini web ar putea fi supuse unor astfel de reclamaţii aduse în faţa comisiei menţionate.

Proprietarii sau administratorii acestor pagini web, odată reclamaţi, au la dispoziţie 48 de ore pentru a retrage voluntar materialele puse la dispoziţia internauţilor, şi protejate de drepturi de autor. Dacă nu le retrag, administratorilor li se mai acordă trei zile, pe durata cărora membrii comisiei observă dacă au fost afectate drepturile de proprietate intelectuală, şi dacă este cazul, cer retragerea sau suspendarea serviciilor în 24 de ore.

În caz contrar, se va transmite unui judecător cererea de a ordona administratorilor să suspende serviciile sau pagina web în cauză.

Legea prevede practic o decizie judecătorească obligatorie în cazul închiderii vreunei pagini web pentru descărcări ilegale. Guvernanţii susţin că măsurile întăresc garanţiile atât pentru creatori, cât şi pentru cei care oferă servicii web asupra cărora planează îndoiala încălcării drepturilor de autor, însă internauţii apreciază că principala problemă a formei iniţiale a măsurii nu a fost înlăturată: membrii comisiei menţionate rămân cei care decid dacă s-a comis o încălcare a legii, şi cei care cer instanţei închiderea unei pagini web.

Decizia depinde, explică ei, tot de guvernanţii care au propus legea, şi nu este lăsată în mâinile justiţiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata