EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Lăcomia comercianţilor a dublat preţul la ouă

1
Creşterea preţurilor de piaţă la ouă, manifestată în ultima perioadă, nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere, şi nici al creşterii preţurilor de producător, afirmă, joi (01 martie 2012), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).Potrivit sursei citate, producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne, iar preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20 – 26 februarie este de circa 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.

În perioada de iarnă, de obicei, România importa un procent de ouă de consum pentru acoperirea necesarului de pe piaţa internă de aproximativ 15-20 % din alte state membre ale Uniunii Europene, adaugă MADR.

În calitate de stat membru, România aplică prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare. Conform prevederilor art. 5 al Dir.Cons. 1999/74/CE, începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza.

De la începutul anului 2012, ANSVSA a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, printre care: retragerea în vederea anularii a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor ce provin de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite, solicitarea graficului de depopulare, în acesta fiind precizată şi destinaţia păsărilor.

În ultimele două săptămâni, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 – 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată.

Conform ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, preţul ouălor se va regla după 15 martie, ceea ce se întâmplă acum fiind o situaţie temporară.

”În acest sezon suntem dependenţi de importuri, iar dacă adăugăm şi faptul că multe drumuri naţionale au fost blocate, putem să ne explicăm situaţia actuală. După 15 martie ne aşteptăm să apară şi oferta din gospodăriile ţărăneşti”, a spus, pe 29 februarie, Stelian Fuia.

La rândul ei, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) afirmă că piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti, însă atrage atenţia că preţurile nu vor scădea în marile lanţuri de magazine.

„Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene.

Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar.

Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 – 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 – 0,55 lei pe bucată, fără TVA.

Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 – 0,62 lei pe bucată. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale”, a declarat, pe 27 februarie, preşedintele UCPR, Ilie Van.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. CICI spune

    „piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti”

    Daca piata este LIBERA, atunci in acest moment ar tb sa existe un echilibru al cererii cu oferta si pretul actual sa fie cel de echilibru.

    Si acum intrebare cheie pt cunoscatorii aia din UCPR: cat din volumul de oua vandute in romania sunt cu origine „curte ţăran” ?

    Cred ca sub 10-15%. Concluziile sunt evidente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.