EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Persoanele incompetente se cred geniale

0

Date din ce în ce mai consistente din cercetările psihologice relevă faptul că incompetenţa îi privează pe indivizi de capacitatea de a-şi recunoaşte propria lipsă de performanţă, scrie Live Science.Altfel spus, cei limitaţi sunt prea limitaţi să-şi dea seama de asta.

La fel, oamenii lipsiţi de umor ar putea să nu conşientizeze că nimeni nu râde sincer la glumele lor.

Într-o cercetare realizată în mai mult de 10 ani, David Dunning, un psiholog de la Universitatea Cornell a demonstrat că oamenilor le este greu să aibă percepţia clară asupra a ceea ce nu ştiu. Dacă unui individ îi lipsesc noţiunile logice, inteligenţa emoţională, umorul sau chiar abilitatea de a juca şah, acesta are totuşi tendinţa de-şi supraevalua performanţele.

Dunning şi colegul său, Justin Kruger, de la Univeristatea New York, au dat participanţilor la experiment o serie de teste de gândire logică, inteligenţă emoţională, întrebări legate de bolile de cu transmitere sexuală şi felul în care pot fi evitate ş.a. După stabilirea punctajului, subiecţii au fost întrebaţi cum consideră că s-au descurcat şi care este procentul în care estimează că s-au încadrat.

„Aproape toţi au răspuns că s-au descurcat mai bine decât media, iar cei care au obţinut un punctaj foarte scăzut (10-15%) chiar şi-au estimat rezultatele la 55 – 60%”, a declarat Dunning. Acelaşi tipar reiese din testele care verifică abilitatea oamenilor de a-şi evalua cele mai amuzante glume, corectitudinea gramaticală sau performanţa la şah.

În general, cei cu rezultate slabe tot cred că sunt mai buni decât alţii. Această reacţie nu se explică prin optimism, ci, mai degrabă, prin faptul că nu au conştiinţa propriilor deficienţe. Chiar atunci când subiecţilor li s-a oferit o recompensă de 100 de dolari dacă îşi identifică exact performanţa, aceştia nu au reuşit – „ceea ce înseamnă că ei chiar au s-au străduit să rămână sinceri şi imparţiali”, comentează cercetătorul.

Dunning consideră că incapacitatea oamenilor de a cuprinde limitele propriilor cunoştinţe este cauza multor probleme ale societăţii, inclusiv negarea schimbărilor climatice globale.

„Mulţi dintre cei care nu au specializare ştiinţifică nu înţeleg ştiinţa. Însă, pentru că le lipseşte capacitate de a evalua ceea ce nu ştiu, nu pot realiza cât de deplasate pot fi uneori convingerile lor” a mai adăugat el.

În aceeşi categorie se încadrează cei care nu sunt talentaţi într-un domeniu şi care sunt incapabili să recunoască talentul sau ideile bune ale altora – pornind de la colegi şi până la politicieni. Acest amănunt poate să blocheze chiar procesul democratic, pentru că el se bazeză pe capacitatea cetăţenilor de a identifica şi susţine cel mai bun candidat sau cea mai realistă platformă politică.

Concluzia studiului ar fi un reminder pentru fiecare dintre noi că s-ar putea să nu fin chiar atât de grozavi cum credem. Sau că am putea să nu avem dreptate în privinţa lucrurilor despre care credem că sunt inatacabile.

Iar dacă încerăm să glumim pe tema asta, s-ar putea să nu fim chiar atât de amuzanţi pe cât ne-am aştepta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.