Restricţionarea accesului la internet, criticată de înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului

0
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la restricţionarea accesului la internet în numeroase ţări, dar şi la detenţiile arbitrare ale unor bloggeri, transmite miercuri (29 februarie 2012) AFP.

„Internetul a transformat mişcările ce militează pentru drepturile omului. Statele nu mai deţin monopolul asupra informaţiei. Am văzut cum persoane curajoase au folosit internetul pentru a-şi revendica drepturile”, a declarat dna Pillay, vorbind în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu ocazia unei reuniuni consacrate libertăţii de exprimare pe internet.

Însă, ea şi-a exprimat „îngrijorarea” în contextul în care anumite site-uri de internet continuă să fie „blocate în numeroase ţări de o manieră permanentă sau /…/ în anumite perioade din raţionamente politice”. Totodată, ea şi-a exprimat regretul faţă de faptul „bloggeri şi apărători ai drepturilor omului care îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare continuă să fie arestaţi în mod arbitrar, torturaţi şi condamnaţi pe nedrept la închisoare”.

Navi Pillay a afirmat că este important ca măsurile ce vizează restrângerea accesului la conţinuturi online să fie încadrate temeinic, pentru a evita caracterul excesiv sau arbitrar al acestora.

Pe de altă parte, cu toate că majoritatea ţărilor din Consiliu au convenit că cenzura nu este acceptabilă, ele au subliniat că trebuie avută în vedere şi existenţa unor probleme precum declaraţiile rasiste sau pedopornografia

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.