Sindicatele au solicitat suspendarea ordinului introducerii clasei pregătitoare la şcoala generală

0

-CAB a respins o cerere de suspendare a ordinului privind înscrierea în clasa pregătitoare

– Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică pachetul curricular destinat clasei pregătitoare

Reprezentanţii celor trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar (Spiru Haret, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale) au cerut miercuri (29 feruarie 2012) ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Cătălin Baba, suspendarea ordinului privind introducerea din anul şcolar 2012-2013 a clasei pregătitoare la şcoala generală.

Sindicaliştii au cerut amânarea pentru un an sau doi a introducerii clasei pregătitoare la şcoala generală. Ei au dat ca posibilă soluţie de compromis rămânerea clasei pregătitoare pentru acest an la grădiniţă, dar ca aceasta să fie obligatorie.

„Discuţia a reprezentat cel mai important lucru. După opt luni de zile am reuşit să avem un moment de dialog cu ministrul educaţiei. Discuţia a fost una informală. În urma acesteia am căzut de acord că există posibilitatea de a rezolva mai multe probleme”, a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu. El a spus că solicitat ministrului Educaţiei „o evaluare pe un eşantion reprezentativ privind introducerea clasei pregătitoare.

„Sistemul nu este pregătit. Ar exista posibilitatea să se amâne această măsură. Este punctul nostru de vedere şi îl vom susţine”, a mai spus Ciosu.

La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus că în ceea ce priveşte introducerea clasei pregătitoare la învăţământul primar va susţine în continuare că această măsură nu poate fi luată începând de anul viitor, întrucât infrastructura şi lipsa resursei umane nu permit acest lucru. „Noi insistăm pe suspendarea acestei clase pregătitoare”, a mai spus sindicalistul.

Liderul Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a acuzat faptul că poziţia ministerului rămâne „inflexibilă”, întrucât se invocă legea Educaţiei Naţionale, care ar fi trebuit „discutată mai atent”.

„Vom reveni cu aceeaşi poziţie pentru întâlnirile viitoare. Clasa pregătitoare trebuie suspendată ca apariţie în acest an„, a susţinut liderul sindical. El a mai spus că în cadrul discuţiilor cu reprezentantul MECTS, au mai fost abordate probleme privind metodologiile care trebuie să fie implementate, neplata burselor, mişcările de personal, dar şi posturile blocate.

CAB a respins o cerere de suspendare a ordinului privind înscrierea în clasa pregătitoare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, miercuri, cererea formulată de părinţi, luni, de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare.

Avocaţii părinţilor au declarat că vor formula recurs la această decizie, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

CAB a rămas în pronunţare, miercuri, într-un alt dosar cu acelaşi obiect, care a fost înregistrat pe rolul instanţei săptămâna trecută, însă judecătorii au acordat termen pentru 29 februarie.

MECTS a lansat în dezbatere publică pachetul curricular destinat clasei pregătitoare

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat miercuri pe site-ul www.edu.ro, pachetul curricular destinat clasei pregătitoare.

Potrivit unui comunicat de presă al MECTS pachetul conţine programele şcolare pentru clasa pregătitoare, precum şi planul-cadru aferent primelor clase ale învăţământului primar.

„Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel încât toţi cei interesaţi pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, în scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucureşti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite începând de joi, 1 martie 2012, timp de două săptămâni”, precizează MECTS.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.