UE va interveni pe tema diferendului comercial dintre Marea Britanie şi Argentina

Uniunea Europeană a anunţat miercuri (29 februarie 2012) că intenţionează să angajeze „demersuri diplomatice adecvate” cu Argentina pentru a încerca să soluţioneze diferendul comercial cu Marea Britanie, legat de disputa dintre cele două ţări cu privire la Insulele Falkland/Malvine, transmite France Presse.

„Uniunea Europeană va angaja demersuri diplomatice adecvate în vederea clarificării aceste îngrijorări comerciale legitime” ale Marii Britanii, a declarat pentru agenţia franceză de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru problemele comerciale – John Clancy.

Este vorba despre o reacţie la apelul lansat anterior de Mare Britanie care a invitat UE să îi împărtăşească „îngrijorarea” faţă de Argentina în legătură cu o tentativă de restricţionare a comerţului dintre cele două ţări.

Luni, două vase de croazieră britanice nu au fost autorizate să acosteze la Ushuaia, în sudul Argentinei, de către autorităţile portuare, după ce făcuseră escală în Malvine. Iar marţi, o sursă din cadrul Ministerului argentinian al Industriei a precizat că ministrul Debora Giorgi s-a întâlnit cu reprezentanţii unor companii importatoare de produse britanice pentru a-i convinge să le înlocuiască cu produse de altă provenienţă.

„I-am transmis îngrijorarea noastră însărcinatului cu afaceri argentinian de la Londra în această după-amiază, urmând ca acesta să informeze Buenos Aires pentru a ne furniza clarificări de o manieră urgentă”, a subliniat Foreign Office.

Argentina acuză Marea Britanie că încearcă să exploateze resursele de petrol şi să dezvolte pescuitul în jurul Insulelor Malvine, zonă pe care o consideră ca făcând parte din teritoriul său. Tensiunile dintre cele două state s-au acutizat odată cu apropierea împlinirii, în aprilie, a 30 de ani de la războiul care le-a opus în 1982 pentru suveranitatea asupra Insulelor Falkland.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.