Andreea Paul: Austeritate în UE, prudenţă în România

1
Cuvântul austeritate este pe ordinea de zi în statele europene, însă, în România, acesta a fost înlocuit cu principiul prudenţei, arată, într-o analiză, Andreea Vass, consilier de stat al premierului.

„Putem spune ca am fost cu un pas înaintea lor în ceea ce priveşte adoptarea de măsuri necesare, cu adevărat dure, de reechilibrare a fundamentelor economice, a datoriilor cu care trăim şi a priorităţilor bugetare. Grecia reduce salariul minim pe economie cu 22%, şi chiar cu 32%, în cazul tinerilor cu vârsta până în 25 ani. Pensiile sunt îngheţate, iar cele acoperite din fonduri speciale se diminuează cu 10% pentru pensiile între 200 şi 250 euro, 15% pentru pensiile între 250 şi 300 euro şi cu 20% pentru pensiile de peste 300 euro”, relevă analiza economică.

Andreea Paul reaminteşte, pe de altă parte, că în Grecia salariile din sectorul public sunt îngheţate în anul 2012, se elimină sporurile pentru familiile cu cel puţin patru copii care au un venit anual mai mare de 40.000 euro.

De asemenea, se reduc o serie de cheltuieli publice. De exemplu, scad cu 1,1 miliarde euro cheltuielile cu produse farmaceutice şi cu 50 miloane euro cheltuielile cu orele suplimentare ale medicilor.

Spania a îngheţat şi ea salariile funcţionarilor publici în anul 2012. Se elimină ajutoarele în cuantum de 210 euro acordate tinerilor pentru închirierea de locuinţe. Impozitele pe imobile cresc, cu impact asupra a 50% din numărul de locuinţe scumpe din fiecare municipiu.

Portugalia a îngheţat salariile funcţionarilor publici în anul 2012. De asemenea, pensiile sunt îngheţate, cu excepţia celor minime şi a pensiilor speciale din activităţi agricole. În vederea creşterii veniturilor, Portugalia a crescut cotele speciale de TVA la anumite articole (cota standard de TVA fiind de 23%), ca de exemplu la mezeluri şi băuturi răcoritoare.

Impozitarea veniturilor din capital (dobânzi, dividende) a crescut de la 20% la 25%.

În Italia, creşterea veniturilor reprezintă aproximativ două treimi din resursele pachetului de măsuri anticriză al Guvernului Monti. Companiile din sectorul energetic se vor confrunta cu taxe mai mari cu patru puncte procentuale, de la 6,5% la 10,5%. Bunurile de lux, cum e cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mare, bărci, avioane şi elicoptere private, sunt impozitate.

Salariile sunt îngheţate, iar pensiile mai mari decât triplul pensiei minime (de circa 1.400 euro) sunt, de asemenea, îngheţate.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Timica spune

    Words, words, words. Aceeasi Marie cu alta palarie. Ca ii zice austeritate sau prudenta, de fapt in seamna acelasi lucru in fond. Si dupa ce ai introdus masuri drastice de austeritate, cele mai drastice din Europa, sa vorbesti de prudenta este sa torni sare pe rana. Politicantii se incapatineaza sa nu inteleaga ca vorbele, denumirile nu pot masca realitatea, nu pot face mai putin amara pastila. Omului disperat ca nu mai poate pune un capat la celalalt ii pasa prea putin cum califica unul sau altul din cei pusi sa-i croiasca haina aceasta stare. Mai ales cand vede ca cei vinovati prospera iar el se scufunda! Sondajele sunt elocvente (vorbesc despre sondajele obiective nu de cele ajustate la comanda). Ce sa gandeasca necajitul care n-are cu ce sa achite factura de 500 de lei cand citeste sau aude ca un martafoi ia un salar de zeci de mii pe luna intr-o maghernita de stat care produce pierderi anuale de milioane de euro? Sau cand vede ca declaratiile de avere ale politicantilor se umfla an de an pe cand lui i se predica austeritatea si strangerea curelei pana dincolo de sufocare? Mamaliga a inceput deja sa scuipe in capac si s-ar putea sa si explodeze la un moment dat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.