EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Avocatul Poporului va propune introducerea recursului în reformare

Şeful Instituţiei Avocatul Poporului (AP), prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, a declarat vineri (02 martie 2012), într-o conferinţă de presă, că vrea să propună introducerea recursului în reformare, o nouă cale de atac în justiţie atunci când sunt încălcate drepturile omului.

Întrebat dacă introducerea recursului în reformare ar bloca instanţele, Gheorghe Iancu a explicat că este o prevedere necesară şi că această cale de atac va putea fi formulată doar în anumite situaţii, respectiv în cele în care drepturile omului sunt încălcate.

Un alt obiectiv al instituţiei este reglementarea unui petiţii de neconstituţionalitate prin care cetăţenii, prin AP, pot sesiza CCR pentru orice încălcare.

Gheorghe Iancu a menţionat că noua politică a instituţiei este deschiderea totală către cetăţeni, motiv pentru care va propune reorganizarea instituţiei pentru a acoperi cât mai multe zone teritoriale. Potrivit acestuia, existenţa birourilor teritoriale de până acum pe criteriul razei curţilor de apel nu a funcţionat şi a fost total neproductiv.

Printre perspectivele instituţiei se află Legea privind Avocatul copilului şi proiectul de lege privind înfiinţarea mecanismului de prevenire împotriva torturii, care va fi iniţiat de Guvern şi care pune în aplicare o Convenţie de la New York.

Şeful AP a precizat că înfiinţarea acestui mecanism este urgentă, deoarece trebuia reglementată încă de la sfârşitul anului 2010, urmând a avea personalitate juridică pe modelul Inspecţiei judiciare a CSM.

În cadrul acestuia vor funcţiona comisii de experţi compuse din medici, psihologi, psihiatri, legişti, jurişti, sociologi, sub coordonarea unui adjunct al AP specializat pe elemente de tortură, urmând ca aceştia să se deplaseze în locurile de detenţie pentru a depista dacă există cazuri de tortură, loc de detenţie însemnând „locul din care persoanele nu pot pleca decât cu aprobarea cuiva”.

Iancu a arătat că în cei 15 ani de la înfiinţare AP a primit aproximativ 90.000 de petiţii şi că din anul 2008 numărul lor a crescut ca urmare a măsurilor serioase pe care le-a luat statul pe fondul crizei. De asemenea, AP a avut, în perioada 1997-2011, peste 130.000 de audienţe, a formulat peste 10.000 de puncte de vedere şi a făcut 431 de anchete, întocmind 13 rapoarte speciale.

Şeful AP a subliniat că până în anul 2010 pe primul loc se situau petiţiile privind dreptul de proprietate, iar după această perioadă cele mai multe plângeri au vizat dreptul la informaţie şi dreptul de petiţionare.

Gheorghe Iancu a apreciat că acest lucru arată că autorităţile publice nu respectă cetăţeanul şi nu-i răspund la petiţie.

Acesta a mai susţinut că se aşteaptă în perioada următoare „la un val de petiţii” legate de violenţa în familie.

Unul dintre adjuncţii AP, Erzsebet Dane, a subliniat că se acordă mare atenţie problemelor privind lipsa de medicamente în cazul bolnavilor de cancer.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata