Cel mai bun moment din zi pentru a-ţi lua medicaţia

0

– Ar trebui să fie un lucru bine ştiut acela că, luate în momentul nepotrivit al zilei, medicamentele îşi pot pierde efectul. În timp ce milioane de pacienţi iau pastile în fiecare zi, puţini sunt atenţi la momentul precis în care trebuie ele administrate, scrie Daily Mail.  

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/ceas-pastile.jpg

Un număr din ce în ce mai mare de specialişti susţin că acest detaliu este mai important decât ar crede majoritatea pacienţilor. Fie că este vorba de artrită, osteoporoză sau pirozis (arsuri stomacale), momentul în care sunt administrate pastilele este foarte important pentru eficacitatea tratamentului şi pentru protejarea organismului.

Un studiu publicat recent în Stetele Unite  evidenţiază, de exemplu, că problemele de inimă apar cel mai frecvent dimineaţa. Experţii consideră că pacienţii care iau anticoagulante ar putea maximiza efectul subtanţelor, luându-le în primele ore ale zilei. Acest detaliu ţine direct de ritmul circadian al organismului, reglat de glanda hipotalamică. Aceasta controlează sistemul imunitar, tensiunea, temperatura corporală, echilibrul hormonal şi starea de oboseală.

Experţii oferă câteva indicii semnificative în privinţa orelor potrivite la care trebuie administrate medicamentele în anumite afecţiuni.

Osteoporoza

Cele mai multe medicamente prescrise pentru osteoporoză conţin bisfosfonat, care previne pierderea masei osoase. De aceea medicamentele trebuie luate dimineaţa, pe stomacul gol, cu un pahar de apă. Apoi pacienţii trebuie să aştepe o oră ca să  mănânce sau să bea.

Tratamentul pentru osteoporoză presupune şi adiministrarea de calciu şi vitamina D, însă aceste substanţe pot întrerupe procesul de absorbţie, astfel că trebuie luate, şi ele, la o oră după bisfosfonat. Dacă medicamentele sunt administrate cu altceva decât apă sau luate împreună cu alte tablete, există riscul ca tratamentul să devină o pierdere de vreme.

Hipertensiunea

Administrarea medicamentelor pentru reglarea tensiunii pe timpul nopţii ar putea reduce riscul de atac de cord şi accident cerebral vascular, indică rezultatele unor cercetări recente.

Un studiu realizat pe 5 ani a evidenţiat importanţa reducerii valorilor tensiunii pe timpul nopţii. În cazul persoanelor sănătoase, tensiunea scade pe timpul nopţii cu până la 10-20%. Aceia care nu înregistrează aceste scăderi sunt predispuşi la complicaţii derivate din condiţia hipertensivă.

În studiul care a implicat 2 156 de bărbaţi şi femei cu hipertensiune, aceia care şi-au luat măcar o pastilă înainte de culcare, zilnic, au înregistrat un risc cu 33% mai scăzut de angină, atac cerebral sau infarct.

Artrita

Pacienţii cu osteoartrită pot avea dureri ale articulaţiilor mai mari înspre mijlocul zilei, conform unui studiu recent realizat în Texas. Cercetătorii au ajuns la concluzia că momentul optim pentru administrarea pastilelor non-steroridiene şi a antiinflamatoarelor (cum este ibuprofenul) este în jurul orelor amiezii, pentru a începe să-şi facă efectul înainte de instalarea durerii.

În schimb, pacienţii cu artrită reumatoidă au cele mai mari dureri dimineaţa, aşa că analgezicele ar trebui luate imediat după masa de seară, pentru evitarea durerilor de a doua zi.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/pastile-fata.jpg

Colesterolul

Recomandările medicilor pentru tratamentul aplicat în controlul colesterolului se fac pentru orele de culcare. Mai mult, un studiu recent al univeristăţii Sunderland a arătat că simvaststinul, recomandat în general pentru asemenea afecţiuni, administrat dimineaţa, avea ca efect o creştere semnificativă a nivelului de colesterol „rău”.

Studiul a arătat că administrarea tratamentului seara este asociată cu mai puţine atacuri cerebrale şi blocaje arteriale, având ca efect îmbunătăţirea nivelului de colesteorol „bun” şi o mai bună funcţionare a vaselor sangvine. Cercetătătorii susţin că cea mai mare cantitate de colesterol este produsă noaptea, când aparatul digestiv nu este solicitat.

Hipotiroidism  

Medicamentele recomandate pentru aceasta afectiune conţin levothyroxine, o versiune sintetică a hormonului T4, care are nevoie de timp mai îndelungat pentru a produce efecte la nivelul organismului.   

În mod curent, medicii recomandă administrarea medicamentelor pentru tiroidă dimineaţa. Cu toate acestea, două studii recente realizate în Olanda au arătat că administrarea lor noaptea are rezultate mai bune, deoarece produce o concentraţie mai mare de hormoni tiroidieni. Pe timpul nopţii, medicamentele rămân mai mult timp în sistemul intestinal, astfel că sunt mai bine absorbite.

Esenţială rămâne, totuşi, administrarea tabletelor la aceeaşi oră, în fiecare zi, şi evitarea suplimentelor de fier şi calciu, a alimentelor cu un conţinut mare de fibre şi a antidepresivelor pentru cel puţin 2 ore după administrarea unei pastile pentru hipotiroidism.

Probleme de inimă

De ceva vreme este cunoscut că accidentele cerebrale şi infarcturile sunt de trei ori mai frecvente dimineaţa decât în alte momente ale zilei, însă cauzele nu erau foarte clare. Un studiu publicat de Case Western Reserve University din Ohio a identificat o proteină esenţială pentru reglarea ritmului inimii, care ar putea fi corelată cu producerea infarctului.

Cercetătorii au descoperit niveluri de creştere şi scădere ale proteinei în ciclul de 24 de ore. Impulsurile electrice ale inimii sunt cele mai reduse între ora 6 a.m. şi amiază. În intervalul în care impulsurile îşi modifică frecvenţa, inima poate să-şi iasă din ritm, să producă un  scurt-circuit, sau o „furtună electrică”, după cum susţin speciaiştii.

În consecinţă directă, cel mai bun moment pentru medicaţia pentru inimă este dimineaţa. Russel Foster,specialist în ritmul circadian, sugerează că medicaţia trebuie luată cu un pahar de apă la trezirea din somn, din pat, înainte ca pacientul să se ridice.

Refluxul gastro-esofagian

Recomandarea generală în ameliorarea arsurilor stomacale este administrarea de inhibitori ai acizilor, la 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Un studiu realizat la Universitatea din Kansas a arătat, însă, că medicamentele împotriva refluxului gastric sunt mai eficiente atunci când sunt luate seara.

Mai mult de 70% dintre pacienţii care au luat rabeprazol – substanţă prescrisă în mod uzual pentru această afecţiune – după-amiază sau seara, au constatat că simptomele au fost amelioarate,  în comparaţie cu 42% care îşi luau medicamentele dimineaţa.

Cercetătorii susţin că efectele sunt mai pronunţate deoarece substanţa acţionează pe timpul nopţii, când senzaţia de arsură este potenţată de poziţia orizontală a corpului. De altfel, Marcus Hartbord, gastroenterolog la Chelsea şi Westmister Hospital recomandă ca tratamentul zilnic să fie împărţit în două doze, pentru a preveni apariţia durerilor pe parcursul întregii zile.

 Foto: Daily Mail si News.injuryboard.com

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.